Атлетико – Арсенал. Примарна перевага гостей

11:34, 04 травня 2018

Автор – Олександр Новак

Мадридський Атлетико став фіналістом Ліги Європи. Вже вп’яте за останні дев’ять сезонів матрацники дістаються фінального поєдинку єврокубків. Жереб звів команду Сімеоне з Арсеналом у півфіналі. Хоч цієї дуелі усі чекали в Ліоні. Атлетико вистояв на Емірейтс, ще й примудрився в меншості здобути нічию.

На Ванда Метрополітана впевненості господарям додавав і той факт, що впродовж 11 матчів вони залишали свої ворота сухими. Серія продовжилась і після матчу-відповіді з Арсеналом. Знову злим генієм для канонірів став Дієго Коста. Іспанець забив єдиний м’яч у цій грі і приніс Атлетико загальну перемогу із рахунком 2:1. 35 ударів у бік воріт і 9 в площину завдали гравці Арсенала у двох матчах проти матрацників. Але в другій грі команда Венгера зустрілася з великими проблемами в плані конструктиву.

Атлетико максимально мінімізував небезпеку біля власних воріт. Команда Сімеоне грала обережно, прагматично, але не притискалась глибоко до власних воріт. Тільки одного разу Облаку по-справжньому довелось попрацювати у матчі-відповіді. Попри візульну перевагу, перевагу у володінні м’ячем каноніри в Мадриді були недостатньо гострими. Той же Атлетико 4 рази турбував Оспіну.

Чому ж Арсенал не зміг здолати цей мадридський бар’єр?

За даними wyscout Лондонці більше втрачали м’яч. Антилідером за цим показником став лівий захисник Арсенала Начо Монреаль. На його рахунку 9 втрат. Загалом підопічні Венгера 50 разів обрізались, гравці Атлетико лише 37 разів.

Однак Арсенал виграв значно більше єдиноборств: 56% проти 44%. А що найважливіше, не лише в центрі поля, а й поблизу штрафного майданчика Атлетико. Провальною для канонірів стала лише гра в захисті Монреаля. В його зоні атакувальні футболісти Атлетико 13 разів вигравали боротьбу і лише 5 разів її програли. Його колега на протилежному фланзі оборони теж поступався в боротьбі, однак в роботі на своїй половині поля показав більше ефективності.

Якщо ж розібрати дії усіх футболістів Арсенала, то найефективнішим в Мадриді став Джек Вілшер. В його активі 67% вдалих дій. З них: 92% – точність передач, 2 його спроби дриблінгу були вдалими, і 4 із 9 виграних єдиноборств. До трійки кращих можна включити також Озіла і Джаку. Ледь не кожен наступ гармашів розбивався об надійну захисну стіну Атлетико. Лише 13% атак Арсенала закінчувалися ударами, в Атлетико – 25%, тобто кожна четверта спроба.

Найбільше гостроти гості створили через центральну зону – 78%, а найменше через лівий фланг – 0%. Господарі у цьому плані були дещо збалансованішими і настільки великої різниці у атлетів не було.

Облак продовжив суху домашню серію Атлетико до 12 матчів і допоміг команді вийти до фіналу Ліги Європи та залишити Арсенал біля розбитого корита цього сезону.

Читайте також