Аякс, який вражає. Неймовірні рекорди амстердамців

13:16, 01 травня 2019

Казка Аякса триває. Амстердамці у першому півфінальному матчі Ліги Чемпіонів обіграли Тоттенгем з рахунком 1:0 та встановили велику кількість цікавих рекордів.

Нідерландці зробили ще один величезний крок до фіналу Ліги Чемпіонів, на який вони по-справжньому заслуговують. Команда Тен Хаага вже закохала у себе величезну кількість футбольних вболівальників, а на самих гравців Аякса полюють відомі європейські гранди. Поки трансферні чутки заполоняють медіапростір, нідерландці продовжують демонструвати цікавий футбол та встановлювати нові рекорди.

Нинішній Аякс — це молодість плюс досвід. Логічно було б припустити, що такою командою мав би керувати досвідчений капітан. Та це не про Аякс. 19-річний Маттейс де Лігт керує не тільки обороною, а й усією командою. У матчі з Тоттенгемом він став наймолодшим капітаном команди-півфіналіста Ліги Чемпіонів. На перший півфінальний матч він вийшов у віці 19 років і 261 день. До нього рекорд належав Сеску Фабрегасу, який у 2009-му році з капітанською пов’язкою вивів Арсенал на півфінальний матч Ліги Чемпіонів проти Манчестер Юнайтед. Сеск тоді мав 21 рік та 360 днів. У де Лігта є всі шанси встановити ще один рекорд — стати наймолодшим капітаном команди-фіналіста Ліги Чемпіонів.

Нинішнього сезону Аякс вже встиг забити 161 м’яч в усіх турнірах. Поки що аяксиди є найрезультативнішою командою Європи. Найближчі переслідувачі: Манчестер Сіті (158), ПСЖ (141) і Барселона (130).

Аякс став третім клубом, якому вдалося здобути ТРИ виїзні перемоги у плей-офф Ліги Чемпіонів в рамках одного сезону. В 1/8 фіналу дісталося мадридському Реалу на Сантьяго Бернабеу (1:4), у чвертьфіналі постраждав Ювентус в Турині (1:2), а у півфіналі в Лондоні не встояв Тоттенгем (0:1). Подібне досягнення вдавалося Баварії у 2013-му році та Реалу у 2018-му році. У підсумку, ці команди виграли Кубок Ліги Чемпіонів.

Амстердамський клуб вперше за 23 роки не пропустив навиїзді у плей-офф Ліги Чемпіонів. Востаннє таке траплялося з командою у 1996-му році, коли нідерландці у півфіналі вгостях обіграли Панатінаїкос з рахунком 3:0. Донні Ван де Бек, який приніс перемогу Аяксу в матчі з Тоттенгемом, у 1996-му році ще навіть не народився.

Аякс вже вразив футбольну Європу і може продовжити це робити й далі. У команди Тен Хаага є всі можливості для цього.

Читайте також: Гвардіола прийняв остаточне рішення щодо майбутнього Зінченка

Читайте також