ЕКСКЛЮЗИВ! Мораєс про Динамо, Шахтар та збірну України

13:59, 22 травня 2019

Повна версія інтерв’ю Жуніора Мораєса ексклюзивно для Footballhub:

У Шахтарі я частіше забиваю через стиль нашої гри. Я граю в таких зонах, у таких позиціях, які для мене найзручніші. У Шахтарі мене дуже добре прийняли. Мені комфортно не лише на полі, а й поза ним. Це допомагає мені думати лише про футбол і показувати свою найкращу гру.

Я не знаю, наскільки важко було бразильцям в Динамо раніше. Я про Клебера, Родріго, Діого Рінкона, не говорив з ними про те, як було в клубі раніше. Але коли я був в Динамо більшість бразильців були захисниками, а на футболістами групи атаки, це дуже велика різниця. У Шахтарі такий підхід, що бразильці грають попереду і це працює. У Динамо зазвичай бразильці в захисті чи півзахисті, от і вся різниця.

З Хацкевичем у мене були прекрасні стосунки в Динамо. Не було жодних проблем Думаю, це маячня, що він не вміє чи не може працювати із латиноамериканцями. Я думаю, це залежить від гравців, можливо, їм не подобається тип гри, у який вони повинні грати. Думаю, проблема не в Хацкевичі.

Я працював з багатьма українськими тренерами і ніколи не було якогось мовного бар’єру, це не ставало проблемою.   

Сталося багато речей, в той час коли я мав підписувати контракт з Динамо. Скажу чесно, тоді, коли я думав, яке приймати рішення, багато речей з боку Динамо були непрофесійними. Через це я вирішив не продовжувати контракт.

Я дуже поважаю Динамо, в мене про них приємні спогади, але я вирішив покинути клуб, тому що багато речей у процесі перемовин мені не сподобалися. Коли у мене закінчується контракт, я часто сам підходив і запитував, що в мене по контракту? 

Коли я проходив відновлення, мені не дуже сподобалося, як до мене ставилися у той період. Було неприємно, але я не хочу про це згадувати, це болюча тема для мене. Коли я не забив два поспіль пенальті я був страшенно засмучений. З Динамо була вкрай важлива гра, ми повинні були в ній перемагати. Я підвів команду і дуже переживав через це.

З іншого боку, я з тих гравців, яким такі моменти подобаються. Вони мене мотивують, щоб я більше працював, більше тренувався і наступного разу не повторив такі ж помилки.

Чесно кажучи, я навіть не пам’ятаю, що там було, що саме він кричав. Може я просто забув цей момент. З іншого боку, коли Віктор Коваленко забив переможний м’яч у Харкові, я теж кричав, це ігрові моменти, емоції, які можна зрозуміти.

Конфлікт з Буяльським? Все почалося з того, що він кричав мені певні речі після незабитого пенальті. Я був на емоціях, голова ще не охолола.  Я був неймовірно схвильований після гри і коли ми заходили у підтрибуне приміщення, я сказав йому ті речі, яких не мав би говорити. Я шкодую про це, я помилився. Це не те, що потрібно було робити в той момент. Мені потрібно переосмислити цю ситуацію аби більше такого не повторилося.

Я дуже поважаю Динамо. Я розумію, що Динамо-Шахтар – це класика, це особливі матчі. Якісь особисті переживання чи образи забуваються, бо якщо будеш згадувати про них під час гри, то нічим хорошим це не завершиться.  Для мене головне – перемога Шахтаря, все решта неважливо.

 Я не сказав би, що Бойко і Буяльський дуже агресивно поводилися зі мною. Але я переконаний, коли ми будемо грати разом, скажімо, у збірній, то ми повинні бути одною командою, і я повинен добре ставитися до усіх, бо ми одна команда. Коли я буду у збірній, то гратиму з будь-яким гравцем, не лише з Бойком чи Буяльським.

За всю мою кар’єру я не мав ніяких конфліктів із футболістами. Якщо виникали певні непорозуміння, то я не переносив їх у роздягальню, а вирішував усе віч на віч. Я ніколи не намагався зробити шоу перед камерами, а пробував говорити особисто, знайти якісь правильні слова аби уникнути конфлікту.

Коли хтось дає інтерв’ю  і погано говорить про інших аби вирости в очах людей, то в цьому немає нічого хорошого. Ні, я не конкретно про Буяльського! Маю на увазі будь якого футболіста…

Звісно, багато карток я отримав заслужено, але погодьтеся велику кількість гірчичників мені дали просто так. Наприклад у кубковій грі з Динамо, я досі не розумію за що мене тоді покарали.

Грати за збірну України – неймовірно складне рішення. Я думав про це протягом року, це не вирішувалося за один день. Але я давно граю за українські клуби. Я і моя сім’я дуже любимо Україну. У мене було багато можливостей покинути цю країну, змінити клуб, але через нашу любов до України ми прийняли рішення лишитися тут. Тим паче я прекрасно бачив, як працює Шевченко, яку команду він будує. Я зрозумів, що таку можливість не потрібно втрачати.

Перші розмови із Шевченком були ще тоді, коли я грав у Динамо. Але це не були особисті запрошення у національну збірну. Ми говорили про якісь життєві моменти, тонкощі футболу, мені було цікаво почути його.  

У збірній жодних проблем не було. Мене дуже добре зустріли, там я справді почувався щасливим. Бойко так само приємно мене зустрів і ніяких конфліктів чи якогось невдоволення не було.

Співав гімн України перед матчем із Зорею? На той момент вже прийняв рішення отримати український паспорт. З іншого боку я ще не знав чи буду гравцем збірної чи запросить мене Шевченко.

Я жахливий співак. Навіть бразильські пісні виконую погано, постійно забуваю слова, плутаю мелодію. Гімн України я слухав щотижня. Прислухався і намагався повторювати. Трохи вивчив і коли його співаю, то почуваю себе дуже добре.

Почав писати в соціальних мережах українською, бо переконаний українцям цікаво читати про, що я думаю, що я пишу.  Вважаю, що це правильно, так має бути. Мої близькі друзі звісно мені допомагають, пишемо усі разом.

Жахливо себе почував, бо довго приймав рішення стосовно збірної України. Моє головне завдання допомагати національній команді, а могло вийти усе навпаки. Важко було дочекатися цього рішення, постійно думав про те, що через мене Україна може зазнати серйозної шкоди.

Я вдячний ФФУ, тому що до цієї ситуації і після вони постійно мене підтримували і зробили усе аби рішення було позитивним для нас. Зі мною постійно на контакті була федерація. Шевченко так само зі мною спілкувався і запевняв, що все буде добре.

Шевченко дуже детальний тренер. У збірній звертають увагу на найменші дрібниці. Мені цікаво працювати із Шевченком, він дав дуже багато підказок мені, як нападнику, неймовірно корисний досвід.

Коли я граю, намагаюся фокусуватися на грі і не звертати увагу на те, що відбувається поза полем. В Бразилії цьому вчили, там дуже велика напруга уболівальників. Тому, коли я на полі я знаю, що треба робити, аби не звертати на це увагу.

Де більше готують до таких протистоянь у динамо, чи в Шахтарі?Я не хочу порівнювати такі аспекти у Шахтарі і в Динамо.

Багато уболівальників обурилося, що ви спочатку цілували емблему ДК потім емблему ШД, вам важко було перелаштуватися?

Я відпрацював три роки у Динамо і не було жодного дня, коли я не викладався на 100%. Можете запитати у будь-якого тренера і гравця Динамо, чи був я професіоналом і чи був я найкращим професіоналомІ коли я грав за Динамо – це було із любов’ю до клубу. Запитайте будь-якого уболівальника Динамо, чи була хоча б одна гра, де я б вийшов на поле без бажання і любові до цього клубу. 

Коли закінчився контракт з Динамо, я хотів залишитися в Україні, в цій країні, що мені було робити, йти у слабшу команду?! Це немає сенсу!Коли ви – співробітник клубу, і переходите з однієї фірми в іншу і у вас є пропозиція з іншої крупної фірми, ви ж не підете у слабшу компанію? Я дуже вдячний уболівальникам Динамо, щирим уболівальникам Динамо, які відправляють мені нормальні повідомлення у інтернеті, які зустрічають мене з повагою на вулицях, які адресують мені теплі слова, я їм щиро вдячний, це важливо для мене.

Контракт із Шахтарем – це дуже добре для мене, моєї сім’ї та кар’єри. І ті вболівальники, які щиро за мене переживають – вони дуже щасливі за мене, вони це знають, вони щасливі за моє життя. І ті, хто підтримав мене навіть у такій ситуації – це і є мої справжні уболівальники, моя підтримка!

Ідея написати автобіографію? Коли придбаєте книгу – про все дізнаєтесь!

Не існує легких чемпіонств. Ми дуже ретельно готуємося до кожного матчу, і кожного разу – це великий стрес та напруга, адже всі хочуть і вимагають від тебе перемоги у кожній грі. Після матчів ми обов’язково детально розбираємо гру, тільки так можна досягти чемпіонського результату.

 

Читайте також