Ель-Класико. Футбол європейський – суддівство українське

10:11, 07 травня 2018

Автор – Олександр Новак

Класико суддівських помилок, неоднозначних рішень, та сумнівних голів. Футбольний тиждень в Європі минув під знаком скандалів і підсумував це все матч Барселони і Реала. На жаль, після такого матчу в першу чергу доводиться говорити про дії арбітра, а не про саму гру.

Можна було б закрити очі на декілька неправильних рішень, але не тоді, коли вони мають вплив на підсумковий результат. Та перш ніж аналізувати парад суддівського злочинства, варто відокремити три головні факти матчу:

– Барселона залишається непереможною в Примері цього сезону;

– Мессі наблизився до трофея Пічічі, та є абсолютним рекордсменом щодо гольових дій у Ель-Класико: 37 матчів, 26 голів та 16 асистів на його рахунку.

– Роналду став найкращим бомбардиром в історії Реала у Ель-Класико – 18 голів.

А тепер ближче до розбору польотів творчої натури Алехандро Ернандеса Ернандеса. Арбітр втратив контроль над грою вже на 32-й хвилині. В моменті, коли Альба поштовхався із Модричем. При чому агресором був саме гравець Барселони, який декілька разів штовхнув суперника і потримав його за горлянку. Але на думку арбітра – це навіть не жовта картка.

Уседозволеність відчув капітан мадридців і ліктем відмахнувся від Луїса Суареса. М’яч і відповідно увага арбітра були зосереджені на іншній ділянці поля, але цей момент мав би чудово бачити боковий арбітр і підказати головному, але в підсумку за бурхливу реакцію жовту картку отримав Суарес, а провокатор Рамос за неспортивну поведінку побачив перед собою лише гірчичник.

Далі вже Мессі не стримав емоцій і жорстко пройшовся по нозі Серхіо Рамоса – жовта картка безсумнівна.

Гарет Бейл у цьому матчі не лише став автором неймовірного за красою виконання голу, а і помилки головного арбітра. Як цей фол на Умтіті обійшовся без будь-якої із карток зрозуміти важко.

Втім, на цьому не завершився перший тайм. Команди переграли навіть компенсований арбітром час і в цей же момент цілком заслужено матч для себе закінчив Серхі Роберто. Іспанець вдарив в обличчя Марсело.

Не згасали пристрасті і в другому таймі. Барселона в меншості зуміла забити. Але атака почалась із фолу Суареса, який рефері теж не помітив. А дещо пізніше Ернандес Ернандес мав усі підстави, аби призначати пенальті у ворота Тер Штегена після підніжки Альби.

Та ні в одному із цих епізодів не прозвучав свисток. Дуже шкода, що матч таких команд був зіпсований безвідповідальним та непрофесійним арбітражем. І все більше поняття Fair Play перетворюється просто у маркетинговий та іміджевий хід, аніж справді відтворює принципи футболу. Не може “людський фактор” стати причиною такої кількості помилок в одному матчі.

Читайте також