Капітуляція французів в Ліоні

12:33, 17 травня 2018

Автор – Олександр Новак

Мадридський Атлетико став тріумфатором Ліги Європи сезону 2017/2018 років. Матрацники в притаманному для себе стилі переважну більшість матчу грали другим номером і вдало скористався індивідуальними помилками суперника.

Перший гол Атлетико забив після невдалого прийому м’яча футболістом Марселя. Габі зіграв на підбиранні, та перевів м’яч на Грізманна. Антуан впевнено розібрався з голкіпером і відкрив рахунок фінального матчу. Другий гол підопічні Сімеоне забили в самому дебюті другої половини гри. Невдале вкидання ауту футболістами Марселя призвело до стрімкої контратаки номінальних гостей. Коке витримав паузу, а за цей час Грізманн опинився в правильній ударній позиції і третім дотиком відправив м’яч у ворота. Крапку поставив Габі, але знову не обійшлось без помилки французів. Гравці Марселя не встигли повернутись на свою половину поля, та перекрити зони суперникам. В момент голу у штрафному майданчику Олімпіка опинилось 4 гравці Атлетико проти 4 захисників.

Але це речі, що знаходяться на поверхні і помітні без детального тактичного аналізу. Та ми за допомогою даних Wyscout спробуємо розібрати дії команд та футболістів і з’ясувати причини перемоги Атлетико.

Французи впродовж всього матчу мали перевагу у володінні м’ячем. Але цікаво, що лише 8% із загальних 58% досягли чужого штрафного майданчика, в той час як у Атлетико цей показник сягнув 11%. Марсель за 90 хвилин матчу провів 31 атаку з яких тільки 5 закінчились ударами. Атлетико атакував 42 рази і завдав 8 ударів по воротах Стіва Манданда.

Що стосується гри в обороні, то помилки допущені гравцями Марселя мали відбиток не тільки на загальні показники команди, а й на підсумковий результат. Марсельці впродовж гри зробили 51 перехоплення проти 49 у виконанні іспанців. Але на цьому перевага французів закінчується. Матрацники були кращими в єдиноборствах як в атаці, так і в обороні.

Перейдемо до персоналій. В складі Марселя антигероєм матчу став нападник команди Жермен. Саме він міг виводити вперед свою команду в дебюті матчу, але його вихід практично віч-на-віч завершився ударом вище воріт. Жермен провів на полі 74 хвилини і його заміна була цілком закономірною. В активі форварда лише 27% вдалих дій, 50% точних пасів, та виграв тільки 6 із 22 єдиноборств.

Найкращим у Марселя став опорник Марселя Замбо. Півзахисник набрав 67% вдалих дій, усі 3 спроби обіграшу були вдалими та виконав 83% точних передач.

Найефективнішим гравцем у складі тріумфаторів став центральний захисник Атлетико Хіменес. Впродовж матчу він набрав 50% вдалих дій. Уругваєць виграв 43% єдиноборств, 15 із 21 його передачі були точними і весь ігровий час оборонець тільки одного разу втратив м’яч на своїй половині поля.

Повністю випав з гри в складі мадридців колоритний і скандальний нападник Дієго Коста. Бразильський іспанець потонув у в’язкій грі і як підсумок лише 1 удар в бік воріт Марселя, 63% точних пасів, що є найгіршим показником в складі Атлетико, та загалом 29% вдалих дій впродовж матчу.

Чи здивував вас підсумковий рахунок на табло? Атлетико максимально вдало відтворив сценарій запланованої гри другим номером. Матрацники дозволили супернику контролювати м’яч на безпечній для себе відстані і мінімізувати небезпечні моменти поблизу власних воріт. Французи намагались пробити захисну стіну мадридців і мали декілька потенційно гольових нагод, та для завоювання трофея цього виявилось надто мало.

Читайте також