Конгрес УЄФА: Павелко у Виконкомі

16:50, 07 лютого 2019

Який день можна вважати важливим для європейського футболу? Що б ви там собі не надумали, а у Спілки європейських футбольних асоціацій (УЄФА) є своя відповідь. Там переконані, що найбільшу цінність для всієї футбольної Європи становить конгрес УЄФА. 

Це – вищий керівний орган УЄФА. Щорічно на Конгресі збираються делегати з усіх 55-ти національних асоціацій Європи і обговорюють важливі питання. Зокрема, оприлюднюють щорічний звіт УЄФА.

Цьогоріч Конгрес, 43-ій за ліком, проводили 7 лютого в Римі. На заході мали обрати нового президента УЄФА, а також віце-президента та членів Виконкому. Окрім того, планувалося представити нову стратегію розвитку футболу в Європі.

На Конгрес до Рима прибула й делегація з України у складі Сергія Бубки, Олега Блохіна, Ігоря Бєланова та Андрія Шевченка.

Завітав до італійської столиці й президент Федерації футболу України Андрій Павелко. У нього була особлива місія, адже Павелко був одним із кандидатів до Виконкому УЄФА. Останні 12 років від України членом Виконкому був Григорій Суркіс. На цьому Конгресі він не мав права висувати свою кандидатуру на посаду через те, що не є чинним футбольним функціонером у внутрішній федерації.

На Конгресі УЄФА делегати обрали нового президента. Власне, обрали – занадто гучне слово, бо єдиним і безальтернативним кандидатом на посаду був чинний очільник УЄФА Александер Чеферін. Упродовж наступних 4 років словенський юрист продовжить управляти найвпливовішою футбольною організацією на континенті. Після свого обрання Чеферін виголосив промову, у якій зазначив:

 Я можу обіцяти, що під час мого наступного терміну ми докладемо всіх зусиль, щоб європейський футбол залишався єдиним, щоб у футболі мали місце повага, а європейські країни демонстрували солідарність та приносили надію.

Вже згаданий президент ФФУ Андрій Павелко увійшов до числа семи членів Виконкому, набравши мінімальну, але прохідну кількість балів за результатами голосування. Зауважимо, що за сім місць боролися дев’ять претендентів.

Необхідним мінімумом для проходу було 28 голосів (від представників 55 федерацій). Але 2 бюлетені виявилися зіпсованими (були невірно заповнені), тож прохідний мінімум для 53 виборців зменшили до 27 голосів. Саме цього і вистачило Андрієві Павелку, адже за голову ФФУ проголосовувало САМЕ 27 делегатів.

Також на Конгресі УЄФА представили нову стратегію розвитку футболу. Вона ґрунтується на таких чинниках:

  • суперництво
  • футбол
  • довіра
  • процвітання

Що означають ці слова у щоденному житті і які нововведення запропонує УЄФА у наступні чотири роки – покаже час. Нам же залишається прискіпливо стежити за діяльністю українського представника в УЄФА, у котрого вистачає часу на роботу у парламенті на чолі бюджетного комітету ВР, на керування ФФУ та ще й на завод з виготовлення штучного покриття.

Свідчення універсальності нового члена Виконкому УЄФА ми отримали миттєво. Перебуваючи на Конгресі в Римі, голова бюджетного комітету близько опівдня ОСОБИСТО (інше заборонено законом) голосував у Верховній Раді за зміни до Конституції у питанні стратегічного курсу України в НАТО.

Скріншот з сайту Верховної Ради України

Читайте також