Ліга Чемпіонів. Прагматизм Барселони і геній Мессі розбивають Ліверпуль

23:00, 01 травня 2019

Барселона – Ліверпуль – протистояння, яке цілком відповідає рівню фіналу Ліги Чемпіонів. Але сітка плей-оф склалася так, що тільки одній із цих команд вдасться зіграти у фіналі. Напередодні Аякс мінімально обіграв Тоттенгем і вже зробив перший крок до фіналу.

Приємно, що команди практично у найсильніших складах підійшли до матчу. Ернесто Вальверде в кількох останніх матчах експериментував зі складом і дозволяв відпочити лідерам Барселони. Дострокове чемпіонство дає цю опцію. Такої розкоші у Клоппа не було. Але у Червоних відновилися Окслейд-Чемберлен, Лаллана і Гомес. Втім, була і серйозна втрата перед матчем із Барселоною – Фірміно травмувався.

Команди почали гру без поспіху. Ліверпуль спробував провести кілька швидких контрвипадів. Англійці часто намагалися виконувати передачі у розрахунку на швидкість Мане в зони поблизу Піке. Жерар не найшвидший гравець Барселони і саме з-під нього футболісти Ліверпуля створювали тиск. Каталонці перший же справді гольовий момент використали. Альба віддав класний пас у вільну зону між центральними захисниками, куди увірвався Суарес і в дотик переправив м’яч у ворота.

Гравці обох команд апелювали до головного арбітра з приводу пенальті. Першими були гості. Мане виграв позицію у Піке, і Жерар зіграв на тонесенькій межі фолу. Навіть склалося враження, що захисник Барселони підштовхував Мане. Але раніше був натяк на офсайд у гравця Ліверпуля. Дещо пізніше вже Суарес і компанія вимагали пенальті. Мессі практично на п’ятачку прокидав м’яч через ногу Матіпа, і той рикошетом від ноги влучив у руку захисникові. Кюйперс, як і у першій ситуації, був непохитним.

Друга половина тайму минула практично без гольових моментів. Усі спроби ударів від гравців Ліверпуля були заблоковані захисниками суперника. Те ж саме можна говорити і про намагання Барселони. На жаль, до перерви Юрген Клопп змушений був провести дострокову заміну. Замість травмованого Кейта вийшов Хендерсон. Абсолютно рівний тайм, якби не випад Суареса.

Другий тайм почався із удару в дальній кут Мілнера і неймовірного сейву Тер Штегена. Вейналдум увірвався до штрафного Барселони, але не наважився пробивати і знайшов у глибині майданчика Мілнера. Джеймс пробив одразу, однак не переграв першого номера Барселони. Каталонці грали у три центральні захисники під час позиційних атак. Серхіо Бускетс опускався до пари Піке – Ленгле.

Ліверпуль заграв активніше. Флангові захисники почали більше підключатися до атак своєї команди. Під час одного з таких забігань Робертсона м’яч отримав Салах і з-за меж штрафного майданчика пробивав з-під Коутіньйо у нижній кут – ще один сейв Тер Штегена.

Гості продовжували нагнітати. Тепер Салах вже був у ролі асистента. Мохамед віддав передачу на Мілнера, котрий набігав з глибини. Джеймс пробив злету і сильно, але просто в руки голкіперу. У Барселони потенційно гостру нагоду втратив Відаль. Мессі розрізним пасом вивів чилійця вже на ударну позицію, але Артуро навіть не збирався пробивати, а спробував віддати передачу та влучив у ногу супернику. Ще кращий шанс мав Суарес. Діагональ із глибини поля пройшла точно на уругвайця, але Луїса підвів прийом м’яча.

Не зовсім пощастило Суаресу і в наступному моменті. Мессі розрізав захист пасом на Роберто. Серхіо поставив корпус і віддав на Суареса. Нападник коліном пробив по воротах, однак м’яч влучив у поперечку. На підбиранні встиг Мессі і спокійно забив у порожні ворота. 2:0 на користь Барселони. Гол у порожні – не те, що задовольнить Мессі. Капітан Барселони реабілітувався в есетичному плані фантастичним голом зі штрафного.

Що таке не щастить? Запитайте у Ліверпуля. Одразу після дубля Мессі момент матчу мали гості. Спочатку не зміг пробити Мане, м’яч відлетів до його партнера, але на лінії воріт від добивання Барселону врятував Ракітич. Салах бив вже практично у порожні, але поцілив у стійку. Героєм останніх хвилин для Барселони став Відаль. Артуро декілька разів вигризав м’ячі з-під ніг гравців Ліверпуля. Заключний момент гри теж був авторства Барселони. Мессі розігнав контратаку каталонців (їх на останніх хвилинах було кілька і дуже гострих) і побачив на фланзі Дембеле. Усман опинився в метрах 13-ти від воріт, але пробив у торкання в руки Аліссону.

3:0, Барселона впевнено вдома перемагає Ліверпуль. Можливо, мерсисайдці і не заслуговували на таку розгромну поразку. Але визначальною, як і передбачав Клопп, стала реалізація моментів гостями.

Читайте також