Луческу надихає! Цитаїшвілі розповів про те, що приніс в Динамо новий тренер

18:29, 08 серпня 2020
ФУТБОЛ УКРАЇНИ

Молодий талант киян не може дочекатися початку чемпіонату.

Після перемоги у контрольному поєдинку над Вересом клубному сайту Динамо дав інтерв’ю Георгій Цитаїшвілі. Молодий півзахисник розповів про зміни, які вніс Луческу, і про довіру нового тренера киян:

Чи уже виходить у грі показувати те, що від вас хоче бачити Луческу? Чи уже встигли зрозуміти і прийняти його вимоги та бачення?

Так, він майже щодня проводить з нами теоретичні заняття, упродовж години або навіть більше він розповідає і показує нам, як грають топ-команди. У тому числі і ті команди, які він створював, зокрема, збірна Туреччини. На конкретних прикладах він демонструє, як було раніше, і як стало при ньому. Таким чином, ми розуміємо більше і краще, оскільки усе бачимо наочно. Крім того, він оголосив нам свої принципи, порівнявши їх із законами України – і те, і інше не можна порушувати. Нам подобається те, що він пропонує, футболістів це влаштовує, відчувається, що це сучасний футбол, футбол, в якому Динамо не сидітиме в обороні, а протягом всієї гри володітиме м’ячем.

Тобто, тренерські погляди Мірчі Луческу вам близькі та імпонують?

Так, адже, повторюся, мова йде про сучасний футбол, в який ми гратимемо. Причому, це робиться не тільки для того, щоб ми стали чемпіонами України, а й показували себе гідно в Європі, адже на нас чекають серйозні ігри в Лізі Чемпіонів. Тренер хоче, щоб ми були переможцями в усьому і з перших хвилин показували, що триматимемо м’яч, контролюватимемо всю гру і вестимемо її.

Футболісти кажуть, що у вас багато нововведень. А в чому саме вони полягають?

Зміни стосуються всього – і тренувань, і не футбольних аспектів. Наприклад, мені подобається, що усі вправи ми робимо з м’ячем, тому не відчувається, що пробігаємо багато кілометрів під час заняття, хоча насправді дистанція така ж, як і в матчі. Також імпонує, що Мірча Луческу не тільки думає про футбольне поле, а й про те, що за його межами. Після кожного тренування він завжди говорить про те, щоб ми не поспішали розходитися, а робили необхідні процедури і заходи з відновлення. Зараз у нас графік чотири дні на базі, один – удома.

Він концентрує увагу на всьому, на кожній дрібниці: робимо тривалу розминку, щоб не отримати травму. Тож змінилося дуже багато чого. Перші пару днів було важко, оскільки потрібно було зрозуміти самі вправи, чого від тебе хочуть. А зараз вже більш-менш ясно, що тренер хоче бачити. Та й помітно, що він бачить наш прогрес, те, як стараємося і віддаємося на поле, і підтримує нас у всьому.

Це відчувається не по ставленню до мене особисто, а щодо усієї команди. Луческу нам вселяє, що у нас все вийде, що ми сильні, що будемо переможцями. Це іноземний менталітет, закордонні тренери це вміють. Він ще й мотиватор: він нам такі слова говорить, що вже хочеться скоріше почати новий чемпіонат.

Фото ФК Динамо Київ

Головний тренер згадував, що в Динамо йому імпонує можливість працювати з молодими гравцями, це відчувається?

Довіра тренера проявляється не у тому, граєш ти в основному складі, чи ні, а у тому, що він з тобою постійно розмовляє. Мені подобається, що під час тренувань, якщо у мене щось не виходить, або він бачить, що я міг зробити щось краще, він мені одразу про це говорить. Я з ним уже два рази розмовляв особисто, і він мені дуже багато чого пояснює у грі не тільки попереду, але і позаду, вказує на мої сильні якості і рекомендує їх використовувати в атаках. Раніше, коли я довго не грав, з’являлася невпевненість в собі, думав, що щось не вийде. А тут Луческу мені дозволяє робити певні маневри. Мова не йде про авантюрні дії всюди, а тільки про імпровізацію у певній зоні – це додає мені впевненості, я знаю, що можна.

Тобто, вам дається простір для творчості?

Так. Луческу каже, що спочатку ми маємо виконати певні закони, які він озвучує, а вже коли м’яч доходить до третьої зони атаки (поблизу штрафного майданчика суперника), гра може розвиватися абсолютно непередбачувано, оскільки гравці суперника – не роботи, і їхні дії передбачити неможливо. Тому тут можна брати на себе ініціативу, обігрувати, розігрувати якусь комбінацію і т.д. – тут це не забороняється. А в обороні та в середині поля в плані тактики ми маємо чітко виконувати те, що він говорить. На мій погляд, так і має бути.

З розмови з вами зрозуміло, що ви вже з нетерпінням чекаєте нового сезону. Які очікування від майбутнього футбольного року?

Так, ми всі дуже чекаємо старту чемпіонату, оскільки відчуваємо підтримку і з боку президента клубу, і з боку головного тренера. Президент пару разів приїжджав на наші тренування, відвідує кожен матч. Всі в очікуванні чогось особливого, і ми також у передчутті. У нас мало часу для того, щоби все досконально зрозуміти і ідеально виконувати, але ми намагаємося максимально швидко сприймати нову інформацію. Сподіваюся, усе вийде.

Сезон в УПЛ має стартувати 22 серпня, але календар поки що відсутній.

Читайте також: Матч дивних голів: 2 автоголи, 2 фейли голкіперів. У Першій Лізі можуть здивувати по-різному. ВІДЕО

Читайте також