Максим Звонов: Програш починається зі страху зазнати невдачі

13:50, 26 травня 2021
Без рубрики

Зірковий баскетболіст Максим Звонов розказав, як поразка у фіналі може дати стимул для розвитку і чому успіх в баскетболі залежить від характеру, а не таланту

2008 рік, рік кризи, став квантовим стрибком для українських баскетболістів. Тоді легіонерам перестали платити гроші, тож у нас з’явився шанс проявити себе в першій команді БК Київ. І ми ним скористались по максимуму. Наша команда, представлена виключно українцями, взяла друге місце в Українській баскетбольній суперлізі та вийшла до фіналу Кубку України. За сезон ми буквально перейшли до класу стабільних гравців, отримали багато ігрової практики та ментально загартувались.

У фіналі ми якось не по спортивному самі себе розізлили — і втратили концентрацію на грі. Це нам коштувало програшу фіналу з БК Запоріжжя. Хоча ми таки отримали дуже важливий урок. Коли виходиш на майданчик, автоматично маєш вгамувати власні емоції. У такі важливі моменти все, що треба – це бути сконцентрованим лише на грі. Крапка. Не варто в принципі звертати увагу на будь-які зовнішні подразники.

За ці роки роботи над собою я зрозумів важливу річ. Програш починається зі страху зазнати невдачі. Будь-який подібний внутрішній діалог треба зупиняти. Якщо ви вже виходите на майданчик, вірте у себе та живіть цією єдиною грою. Якщо не вистачає майстерності, то відпрацьовуйте її на тренуваннях. У баскетболі далеко не все залежить від таланту. Наполегливість, дисциплінованість і безстрашність — ті риси, які дають спортсменам чималу конкурентну перевагу.

Помилитися аби виграти — новий спецпроєкт головного меценату українського спорту Parimatch та видання Na chasi. У межах проєкту представники українського спорту, розповідають про те, з чим свого часу не впоралися, та які життєві уроки засвоїли зі своїх невдач.

Читайте також