Маріуполь – Шахтар. Інтризі тут не місце

14:51, 28 квітня 2019

Після українського Класичного на Шахтар чекав не менш складний та непередбачуваний матч проти Маріуполя. Величезні кадрові втрати спіткали команду Паулу Фонсеки напередодні гри. Пятов, Степаненко, Тайсон, Марлос і Майкон із різних причин не могли зіграти проти Маріуполя.

Шахтар одразу взяв м’яч під свій контроль і почав розхитувати захисну лінію Маріуполя. Щоправда дуже часто гірники збивались на надто дрібні передачі, які здебільшого застрягали в ногах гравців Маріуполя. Олександр Бабич почав матч із трьома центральними захисниками + дуже низько сідали Мишньов і Демірі, тому пройти через центр було досить складно. Захисники Шахтаря настільки засумували, що ледь не проспали пресинг Фоміна. Нападник Маріуполя накрив вибивання м’яча воротаря Шевченка, але м’яч вилетів за лицеву лінію.

А ось фланги – інша історія. Ледь не кожна спроба Шахтаря зіграти широко завершувалась небезпекою. Болбат віддав з-під Горбунова передачу на одинадцять метрів, Мишньов і Демірі так і не з’ясували, кому ж грати проти Нема. В підсумку бразилець абсолютно без супротиву покотив м’яч у нижній кут – 1:0.

Наступна спроба атакувати флангом знову призвела до гольового шансу. Знову прострілював Болбат, однак цього разу м’яч влучив у лікоть захиснику Маріуполя – пенальті. До позначки підійшов Мораєс і знову не забив. Нападник збірної України не поцілив у площину воріт.

Ближче до середини тайму у футбол трішки пограв Маріуполь. Могли навіть забити азовці. Тепер уже в ролі жертви був Болбат. Сергія пристойно хитнув опопент та вирізав подачу на Тищенка. Після скидки шанс забити мав Фомін, але Руслан до м’яча не дістався. До перерви ще відзначились ударами у Шахтаря Коваленко та Ісмаїлі. Перший був неточним, а другий недостатньо сильним.

Початок другого тайму вийшов не менш насиченим. Жуніор Мораєс отримав розрізний пас із глибини. Проти нападника грали Дава і Полегенько. Однак камерунський захисник в останній момент передумав вести боротьбу і сповільнив біг. А Полегенько завалив Мораєса вже у штрафному майданчику. Оборонець Маріуполя отримав пряму червону картку. Цього ращу до м’яча підійшов Алан Патрік, але теж не реалізував пенальті. Гальчук стрибнув у той же кут, що і в першому таймі, однак гірники не забили вже другий пенальті в матчі.

Шахтар продовжував тринькати моменти. Мораєс отримав м’яч від суперника неподалік штрафного майданчика Маріуполя. Жуніор вирізав ідеальний навіс на Нема. Веллінгтон розстрілював Гальчука, але м’яч влучив у поперечину. Парад втрат продовжив Ісмаїлі. Мораєс лівою виконав непоганий черпачок на забігання захисника. Ісмаїлі обробив м’яч і направляв м’яч у ближній кут та поцілив у Гальчука. За декілька хвилин забивати міг вже сам Мораєс. Жуніор пробивав у акробатичному стрибку і зробив це неточно.

В більшості Шахтар повністю відрізав усю контргру Маріуполя і закрив азовців на їхній половині поля. Головним завданням господарів в заключній частині мату було не пропустити більше. Коваленко міг зробити це завдання Маріуполя не виконаним, якби з лінії воротарського майданчика поцілив у ворота. Мораєс вирішив, що якщо не вдається забити самому, то допоможе партнеру. Жуніор виходив віч-на-віч із Гальчуком, але вирішив віддати на Кайоде. Спробу удару нападнику Шахтаря перервав Дава.

Гірникам так і не вдалось забити другий м’яч. Фінальний удар в матчі від Тете прийшовся у стійку. 1:0 – на диво мінімальна перемога для Шахтаря.

Читайте також