Португалія – Хорватія. Експерт Parimatch Олександр Шовковський зробив свій вибір

18:01, 01 вересня 2020
ПРОГНОЗИ

Обидві команди заб’ють. Коефіцієнт – 2

Варто розглянути такі варіанти для ставки:

  • Португалія відкриє рахунок – 1.5
  • Португальці переможуть в один м’яч або нічия – 1.8
  • Тотал більше 2.5 м’ячів – 2.1

Матчі збірних відновилися після довготривалої паузи, спричиненої пандемією коронавірусу. Пропустивши фінальну частину чемпіонату Європи, команди почнуть виступи в периферійному турнірі Ліги націй.  Перед цим переважна більшість гравців збірних встигла повернутися після паузи, догравши поєдинки національних чемпіонатів, а також єврокубків. Тепер час повертатися до виступів за збірну, і хоча вся ситуація із пандемією коронавірусу вплинула на інтенсивний розклад клубного футболу, збірним все ж таки знайшли вільне вікно. Одним із поєдинків цього вікна стане зустріч Португалії та Хорватії: чемпіона попереднього розіграшу Ліги націй та фіналіста останнього чемпіонату світу. Матч, який виявиться дуже цікавим для нейтрального глядача, хоча враховуючи кадрову ситуацію, є дуже великі питання щодо оптимальності складів команд.

Форма Португалії

Переважна більшість гравців португальської збірної брала участь у решті матчів чемпіонату минулого сезону, а також єврокубкових поєдинках. Винятки – голкіпер Антоні Лопеш, захисник Жозе Фонте, а також його партнер по Ліллю Ренату Санчеш. І якщо голкіпер Ліона відіграв за команду в поєдинках Ліги чемпіонів, дійшовши до півфіналу, то Доги грали лише в стартових двох матчах чемпіонату Франції. Тож їм ще необхідно набрати ігрової практики, яка за час тривалої паузи зникла.

Щодо виступів в офіційних матчах, то, звісно, найсвіжішою згадкою є поразка португальської збірної у Києві проти України, яка коштувала підопічним Фернанду Сантуша першої сходинки в групі. І хоча вийти в фінальну частину ЄВРО Португалії вдалося, діючий чемпіон Європи не відчуває себе непереможним. Хоча у відборі португальці грали досить результативно (5 із 6 поєдинків закінчувалися з трьома та більше голами). А в семи із восьми випадків саме команда Сантуша відкривала рахунок у поєдинку (окрім вищезазначеної зустрічі із Україною). Звісно, Португалія буде основним претендентом на перемогу, однак її шанси не варто переоцінювати.

Новини Португалії

Без Кріштіану. Якщо говорити про головну кадрову втрату, то це саме нападник Ювентуса. Однак відсутність Роналду в таких матчах є вже традицією – форвард потребує відновлення після непростого сезону, на що тренерський штаб португальської збірної відреагував позитивним чином.

Щодо решти гравців, то весь основний склад команди готовий до виходу на поле. Враховуючи відсутність Роналду, повинен з’явитися на полі з перших хвилин нападник Атлетіко Жоау Фелікс: в рамках відбору на чемпіонат Європи він лише двічі виходив у основному складі команди. Проте головна увага буде зосереджена не на ньому, а на Бернарду Сілві. Атакувальний гравець Манчестер Сіті – другий після Роналду за коефіцієнтом корисної дії, виходячи із показників відбору до ЄВРО. Якщо Криштіану був безапеляційним кращим нападником, забивши 11 м’ячів, то Бернарду відзначився 3 голами, додавши до цього доробку ще 5 результативних передач. Тож від гри Сілви багато чого залежатиме в майбутньому поєдинку команди.

Форма Хорватії

Порівнюючи склад Хорватії з Португалією, варто також відзначити відсутність ігрової практики у двох гравців – захисників Борни Барішича та Дуйє Чалети-Цара. Хоча і шотландський чемпіонат, і французька першість вже встигли розпочатися, тож деякий ігровий тонус обидва футболісти вже мають.

Хорватія впоралася із завданням виходу у фінальну частину чемпіонату Європи. Хоча, після феноменального показнику у вигляді участі у фіналі чемпіонату світу-2018, від хорватської збірної іншого вже не чекають. У відборі до ЄВРО підопічні майже не зіштовхнулися із складнощами, хоча група у команди була не такою вже і сильною. Тим не менш, на сьогоднішній день у Хорватії шестиматчова серія без поразок, хоча в останніх трьох зустрічах підопічні Златко Даліча пропускали. Матчі балканської збірної відзначаються результативністю, проте невдала гра в обороні дається взнаки. І саме цим намагатиметься скористатися суперник.

Новини Хорватії

Переможець Ліги чемпіонів цього сезону вінгер Баварії Іван Перішіч відправився на збір до національної команди, хоча відіграв чи ненайбільше матчів, аніж решта його партнерів по збірній. Так само, як і його колишній одноклубник по Інтеру Марцело Брозович, що грав у фіналі Ліги Європи проти Севільї. Тим не менш, цілком ймовірно, що їхній ігровий час буде переглянутий для того, щоб уникнути перенавантаження.

Проте деякі кадрові втрати підопічні Даліча все-таки мають. Одна із найважливіших – відсутність хавбеків Луки Модрича та Івана Ракитича, які попросили тренерський штаб не викликати їх на найближчі матчі. Тим не менш, замінити обох центрхавів є ким: Маріо Пашаліч провів вдалий сезон у складі Аталанти, а Мілан Бадель, Марцело Брозовіч та Матео Ковачіч і раніше отримували шанси від тренерського штабу. Хоча, зрозуміло, що особливої можливості проводити ротацію в центрі півзахисту Златко Даліч не матиме. Лідерами команди в атаці є атакуальний півзахисник Нікола Влашич, а також форварди Анте Ребіч та Бруно Петковіч із загребського Динамо.

Португалія – Хорватія. Статистика зустрічей

Команди між собою провели чотири поєдинки, в трьох з яких здобували перемогу саме португальці. Саме хорвати були одним із суперників команди Сантуша на дорозі до ЄВРО-2016, здолавши їх в додатковий час. Останній матч, зіграний між ними, датовано вереснем 2018 року – тоді у товариській зустрічі була зафіксована нічия 1:1.

Португалія – Хорватія. Коефіцієнти

Перемогу мають здобути португальці – саме так вважають букмекери. Взяти тріумф господарів поля можна із коефіцієнтом 1.9, нічийний результат оцінюється в 3.6, а перемогу гостей – за 4.4.

Цікавими є коефіцієнти на результативність матчу. Букмекери вважають, що подія із тоталом більше 2.5 м’ячів є менш ймовірною, аніж варіант із 2 та менше голами. Коефіцієнти на ці ставки – 2.1 та 1.7 відповідно.

Португалія Хорватія. Сильні та слабкі сторони

І Португалія, і Хорватія насправді мають багато чого спільного. Починаючи з того, що найвідоміші гравці пропускатимуть цей матч (хоча у хорватів їх двоє, на відміну від суперника), закінчуючи готовністю підлаштовуватися під суперника. Так, і Португалія, і Хорватія зазвичай віддають перевагу тому, щоб атакувати, а не захищатися. Але як тільки справа доходить до зустрічей із більш-менш рівними суперниками, як обидві збірні починають грати більш обережно, оглядаючись на власну половину поля. Фактор господарів поля змушуватиме саме Португалію частіше володіти м’ячем, але можна не сумніватись: якщо наприкінці зустрічі перевага португальців буде мінімальною, команда Даліча точно спробує відкритися.

Хоча, звісно, за підбором виконавців Португалія матиме певну перевагу над суперником. Португальська збірна є збалансованішою, і хоча за досвідченістю виконавців між командами встановився паритет, чинник виступів деяких гравців лише у матчах хорватського чемпіонату матиме своє значення. В підсумку Португалія і Хорватія підходять не в оптимальних кондиціях, але зацікавленість до цієї зустрічі від цього меншою не буде.

Португалія Хорватія. Статистика перед матчем

  • П’ять із шести останніх матчів Португалії закінчувалися тоталом більше 2.5 м’ячів
  • В семи із восьми останніх поєдинків португальці забивали першими
  • Хорвати не програвали в останніх шести матчах
  • Команда Даліча пропускала в кожному із останніх трьох поєдинків

Португалія – Хорватія. Прогноз

Португалія матиме перевагу над Хорватією і з певною долею ймовірності переможе. Проте балканці обов’язково спробують вразити ворота суперника і в них це вийде.

Читайте також