Профутбол з Ротанем: Головне – потрапити у свою течію

22:56, 08 вересня 2019

Кореспондент Профутболу Богдан Мушта зустрівся з головним тренером молодіжної команди Русланом Ротанем перед стартом його нової збірної у відборі на Євро-2021.

РУСЛАН РОТАНЬ, головний тренер молодіжної збірної України

Як футболіста мене ще може й тягне, хочеться грати. Коли сказав – досить, сам собі дав слово, що все, я йду, отже не буде ніяких повернень. Мені треба сконцентруватися на своїй роботі. Насамперед вчитися і розвиватися.

Фото UAF

Якщо я не кайфуватиму від цього, мабуть, я не досягну якогось успіху. Мені для успіху треба кайфувавати від своєї справи. Намагатимусь отримувати насолоду від тренерства, я вже зараз насолоджуюся. Це важко, коли сидиш на лавці, і коли граєш на полі. Але в цьому і є сила, мотивація внутрішня. Сказати – хлопче, ти вже своє відіграв, далі йдуть молоді, тепер покажи їм, перенеси досвід, навчи їх.

Розмовляти з молодими

У молодого гравця психологія виходить на перший план, не фізичний стан. Молодому футболістові потрібна довіра. В цьому аспекті нам треба працювати з ними, розмовляти. Ми бачимо їхній потенціал, і хочемо його розкрити.

Мабуть, молоді гравці зараз отримують більше ігрової практики, ніж у наші часи. Але гляньмо тверезо, хто з молоді має тверде місце в основному складі? На пальцях однієї руки можна перерахувати. Так, молодий, так, сирий, так, хороший, але твердого основного місця не має ніхто. За винятком пари людей.

Фото FootballHub

Спокуси і виклики сьогодення

Це проблеми футболістів і їхньої психології. Головне сприймати те, чого від них вимагають тренери у клубах чи збірній. І, можливо, те покоління, 10 років тому, погоджуся, було розбалуване фінансами. Це нанесло свій відбиток, відіграло свою роль у подальшій кар’єрі. Сьогодні зовсім інша справа. Сьогодні вони голодні, сьогодні працюють і не дивляться на гроші. Сьогодні для них важливо відіграти матч в основному складі і потім сфотографуватися в інстаграм.

Кожне покоління талановите по-своєму. Час тече, з’являються як нові спокуси, так і інші вимоги до футболіста. Спортивні, футбольні. Тому тут головне – потрапити у свою течію. Це дуже важливо. Сьогодні в якомусь плані молодому легше, бо немає легіонерів, не забирають вони місце у складі. У них більше шансів зіграти, але паралельно є труднощі життєві. Зараз це соцмережі і таке інше. Їм це може десь заважає. Я не кажу, що вони заважають, це нормально, це данина сьогоденню. Але іноді вже занадто.

Стартовий матч кваліфікації з Ротанем на чолі збірна України U-21 програла фінам.

Головна команда показує приклад. Простіше, ніж здавалось. Україна на класі розбиває Литву. Враження гравців національної збірної від відбору на Євро-2020 дивіться тут

Читайте також