Ренн – Динамо. Мінімальний максимум команди Хацкевича

13:08, 26 жовтня 2018

Автор Олександр Новак

Витиснути максимум із того, що вдалося створити. Гасло Динамо у грі проти Ренна. Кияни за 90 хвилин лише двічі пробили в площину воріт суперника, але кожен із цих пострілів став гольовим. І це вже далеко не перша гра цього сезону, коли результат здобувається у момент, коли відчуваєш що ти на межі провалу. Фарт чи холодний розрахунок? Напередодні матчу стало відомо, що Віктор Циганков не зіграє з Ренном і кадровий потенціал команди Хацкевича був катастрофічно обмежений.

Тренер Динамо пішов вже знайомим шляхом. Беньямін Вербич вийшов на позиції нападника, Морозюк повернувся на колись рідне для себе місце у півзахисті праворуч, а зліва зіграв Сідіклей. Створення атакувального креативу лягло на плечі останніх двох гравців, але справлялись із своїми завданнями гравці по-різному. За увесь матч футболісти Динамо лише 8 разів (!!!) йшли в обіграш, на відміну від 15 спроб у Ренна. Але до честі киян ефективність була на боці української команди: 88% проти 33%.

Цікаво, що 4 із 8 індивідуальних проходів на рахунку Сідіклея, який жодного разу не обрізався і це найкращий показник у матчі. А ось партнер бразильця на протилежному фланзі за 90 хвилин матчу ні разу не пішов в обіграш, не нав’язував боротьбу і здійснив лише одне відбирання м’яча. Усе, на що спромігся Микола Морозюк, – два удари: один в поперечку, інший повз ворота.

Не фолити на своїй власній половині поля. Цю тезу перед матчем повторював ледь не кожен другий гравець Динамо. Та за класикою жанру на словах одне – на ділі зовсім інше. 11 фолів за 90 хвилин гри і з них 8 на власній частині поля, і 6 на зручній для навісів чи ударів дистанції…

Ренн – команда, яка робить ставку на силову атлетичну боротьбу і у цьому Динамо програло без шансів. Французи виграли 20 повітряних дуелей, Динамо лише 10. Центральний захисник Ренна Дамьєн Да Сілва ледь не у прямому розумінні з’їв Вербича. 7 разів оборонець вигравав повітря у суперників і просто не залишив шансів словенцю. Щоб краще відчути перевагу Ренна, подивіться на цифри. Серед ТОП-5 гравців за кількістю успішних єдиноборств 4 – футболісти французької команди.

Найпоказовіший момент – протистояння трикутників півзахисту. Гармаш, Буяльський і Шепелєв на трьох виграли повітряну боротьбу в суперника аж один раз (!!!). І на противагу: центральна лінія Ренна – Андре, Йоханссон і Греньє – 5 успішних дуелей.

Проблеми у Динамо виникали не лише на другому поверсі. Ренн показав кращий відсоток точності передач. Знову таки показова картина. Одразу 5 футболістів французької команди награли на 90+ % точних пасів. Не найкращий у передачах, не найкращий і у відборах. Ще один гравець після Морозюка, статистичні показники якого, м’яко кажучи, не надто вражають – Володимир Шепелєв. Червона картка півзахисника – це вже підсумок далеко не найкращого матчу для футболіста. Шепєлєв, який мав руйнувати атаки суперника, здійснив 3 відбирання. Лише на одне більше, ніж Буяльський, функція якого розпочинати атаки із глибини поля. І на 2 менше, ніж Гармаш. Хтось може заперечити, мовляв, Денис володіє кращою антропометрією і правильно, що він більше допомагав команді на руйнування. Але в такому випадку футболісти повинні локально змінювати свої позиції і обмінюватися функціями.

Тобто, Шепелєв епізодично мав грати на позиції десятки в моменти, коли Гармаш сідав глибше. Але, як бачимо на тепловій карті руху гравців, Володимира поблизу штрафного майданчика Ренна не було взагалі. Більше того, півзахисник часто втрачав позицію, як наслідок і отримав дві жовті картки.

Зі знаком плюс можна оцінити гру флангових захисників Динамо. Кенджора і Миколенко виконали чималий об’єм роботи. Не можна не згадати і шалений гол у виконанні польського захисника. Цікаво, що результативне підключення Кенджори було практично єдиним у його виконанні + 4 відбирання та 8 підчищань. Миколенко за матч виконав 3 кроси і 6 разів відбирав м’яч у суперника.

Зрештою, на першому місці результат. І він є. Перша перемога у цьогорічній Лізі Європи. В таких випадках прийнято казати, що гра прийде. Дуже хочеться на це сподіватися.

Читайте також