Шевченко – легенда для фанатів. Паоло Мальдіні про Шеву, Мілан і майбутнє

23:37, 24 березня 2019

Паоло Мальдіні, легенда Мілана, збірної Італії і взагалі світового футболу, дав ексклюзивне інтерв’ю програмі ПРОФУТБОЛ. І розповів про те, якою зсередини була історія Андрія Шевченка в Мілані. Цитуємо:

Ми дивилися матчі Динамо по телевізору. Ми ще не були з ним знайомі, але зрозуміли, що Шевченко буде суперзіркою. А вже на тренуваннях стало очевидно – це особливий футболіст. Він був добре фізично підготовлений. Часто легіонерам важко від навантажень в Італії, але Шева просив працювати більше. Він звик до методів Динамо. Фізично і ментально він уже був готовий грати за велику команду. За Мілан.

Гравцям зі Східної Європи важко в Італії. Але я згадую, як прийшов Шева, і не пам’ятаю, щоб у нього виникали якісь труднощі. Він швидко перейнявся італійським менталітетом.

Спочатку Андрію було нелегко. Інша мова, інша кухня, інші правила поведінки. Динамо і Мілан – кардинально різні світи. Йому дуже допоміг Резо Чохонелідзе. Він приїхав із Шевченком і говорив італійською. Звісно, гра теж допомогла. Шевченко одразу почав показувати свою силу на полі, і це йому допомогло швидко влитися в команду.

В Мілані гравцям дозволяли робити, що вони захочуть. Так, свобода може запаморочити голову, збити зі шляху, але в клубі стежили за порядком, за професіоналізмом. Таке правильне поєднання свободи і серйозності. Шеві було достатньо спостерігати за досвідченими футболістами, дотримуватися того ж курсу, що й вони.

Kakha KALADZE, Paolo MALDINI und Andriy SHEVCHENKO/AC Mailand (Photo by Sandra Behne/Bongarts/Getty Images)

Як футболіст – він був фізично стійким, сильним та витривалим. Шева не грав тільки у штрафному майданчику, постійно зміщувався, додавав варіативності нашим атакам. А ще у нього було вміння забивати на будь-який лад: головою, лівою, правою…

Як людина він дуже відкритий, веселий. Йому було нелегко з нами, італійцями. Ми збиралися за столом, спілкувалися, жартували, а він постійно говорив: Я повинен йти до кімнати, я повинен йти до кімнати…

Але згодом він, так би мовити, навчився жити, як ми. Зрозумів, що сміятися – це добре. Його веселощі дуже заразні.

У нас в нападі було багато класних гравців: Індзагі, Креспо, Томассон, Рівалдо. Наша команда не працювала на одного. Ми виходили на поле лише за одним – за перемогою. Грали найсильніші, але ніколи не було сумнівів, що Шева не може лишитися в запасі, тому що він був найкращим.

2003 рік? Це був особливий сезон. Ми повернулися у фінал ЛЧ через дев’ять років. Був дуже важкий півфінал проти Інтера. Психологічно і фізично. Фінал з Ювентусом був набагато важчим психологічно. Важчим, ніж із будь-якою іншою командою країни.

Шевченко бив вирішальний пенальті, адже він завжди був холоднокровний у важливі моменти. Суддя змусив чекати 15-20 секунд. Ми нервували. Це могло стати проблемою. Ми сподівалися, що Шева упорається, не втратить упевненість у собі. І в нього усе вийшло.

Він грав на найвищому рівні, Мілан перемагав. Ми одразу зрозуміли, що в нього буде велика кар’єра, що у майбутньому він отримає Золотий М’яч.

Обидва мої сини дуже близькі із Шевою. Ми часто проводимо відпустку разом. Він добре знаходить спільну мову з дітьми. Навчає їх грати у гольф, у футбол. Тому вони ставляться до нього скоріше як до Андрія-друга, а не як до футболіста.

Мій старший син – центральний захисник. Молодший – нападник, він напевно пам’ятає, як грав Шева, але бачив небагато його матчів. Чесно кажучи, у них у кімнатах мало, що нагадує Мілан. Є такі фігурки – моя і Шеви. Мої діти тільки починають грати, було б чудово, якби вони досягли хоча б половини того, чого досяг Шевченко.

Шева – легенда для наших фанатів. Не тільки для них – для усіх італійців, а й для усіх на світі. Він – гравець світового масштабу.

В Італії про Шеву говорять завжди добре. Україна сильно зіграла проти Італії у товариському матчі. Я був здивований швидкою адаптацією Андрія до нової ролі, до ролі тренера. Мені здається, йому допоміг досвід гри саме в Італії. У нас легіонерів навчають тактиці, він це увібрав у себе. І зараз це йому допомагає.

Чи може Шевченко очолити Мілан? Зв’язок між Шевою та Міланом завжди буде дуже сильним. У футболі все можливо, а життя сповнене сюрпризів.

Повну версію спілкування з Паоло Мальдіні дивіться пізніше на сторінках FootballHub.

Також читайте тактичний розбір переможної нічиї команди Шевченка, збірної України проти Португалії.

Читайте також