Ти не можеш відмовитися від футболу – йди своїм шляхом© Луческу розповів, як очолив Динамо. ВІДЕО

17:44, 18 травня 2021
ФУТБОЛ УКРАЇНИ

Фахівець згадав, як і коли зародилася ідея роботи в Динамо

Головний тренер київського Динамо Мірча Луческу дав велике інтерв’ю Ігорю Циганику в спецвипуску Циганик LIVE. Румунський фахівець розповів, коли вперше з’явилася ідея повернутися до України та очолити Динамо.

Очолити Динамо мене переконав батько братів Суркісів

Два роки тому я тренував збірну Туреччини і у нас був матч з Україною. Ігоре, тоді ми з тобою говорили телефоном про збірну України, яка була дуже молодою. І тоді ти почав запитувати мене стосовно Динамо, коли я приїду в цей клуб. Я відповів тоді: “Та ні, яке Динамо? Я зараз працюю у збірній”. Ось ця думка тоді і з’явилася, чому б не повернутися в чемпіонат України? Стільки хороших спогадів, багато років прожив в Україні.

Думаю, що я багато зробив для українського футболу. Я зробив команду, яка змагалася з усіма і досягала хороших результатів. Мені потрібна була пауза після збірної. Були проблеми зі здоров’ям. Треба було побути вдома. Тоді я декілька разів дзвонив у Шахтар і пропонував свої послуги безкоштовно. Я відчував, що можу повернутися і допомогти молоді. Але Шахтар обрав інший шлях і зробив дуже добре.

Мені сподобалася ідея з Динамо. Спочатку я думав, що буду консультантом, щось підказувати. Але потім, коли я приїхав до братів Суркісів додому, чесно кажучи, саме їх чудовий батько мене переконав очолити Динамо. Він говорив, що такого переживання як в останньому турі з Колосом, коли вирішувалася доля другого місця, у нього ще не було. Але, на щастя, в паралельному матчі Зоря зіграла унічию з Десною, і Динамо закінчило на другому місці. Він говорив: “Мені 100 років, я більше не хочу таких емоцій”. Він мене здивував своєю життєздатністю. І тим, як ставився до футболу, команди і футболістів. Це було щось дивовижне. Так я потрапив до Динамо і підписав контракт із цим клубом©

Луческу розповів, що його найбільше зацікавило у співпраці з Динамо. Також тренер згадав про реакцію вболівальників столичного клубу, яка змусила його спочатку відмовитися від роботи з киянами.

Ідея працювати з молодими футболістами мені дуже сподобалася

Люди, які хочуть чогось досягти. Вони голодні до перемог, результатів, трофеїв. Коли я тільки їх зустрів, мене здивував один момент: вони поїдали мене очима. Ці гравці поглинали усе, що я їм говорив. Це мене надихало. Я бачив, чого вони дуже хочуть. І тоді зрозумів, що з такими футболістами ми можемо зростати і досягати хороших результатів.

Коли я підписав контракт, був неприємно здивований реакцією вболівальників, Якщо я не потрібен, якщо мене не приймають, тоді я не працюватиму тут. Я не образився на вболівальників, мені не сподобалося те, коли люди говорили, що вони – Динамо, вони серце клубу, представляють історію, знають бренд Динамо. Вони ображали мене і при тому не мали ніякого фундаменту. Без жодних підстав. Тому я тоді написав той лист. Після цього президент зателефонував і переконав мене, що більшість уболівальників все ж хочуть, щоби я прийшов. Вони хочуть, щоб я допоміг команді. Інших – не варто брати до уваги.

Як професіонал я розумію, що в кожному чемпіонаті, навіть у житті – потрібне постійне змагання. Якщо ти один, ти не зростатимеш, не прогресуватимеш. Для цього потрібно створити конкуренцію. Цей момент мене дуже захопив. Тобто я мав прийти і створити в чемпіонаті України конкуренцію. Мій син тоді набрав мене з Саудівської Аравії і насварив: “Ти не можеш цього зробити, відмовитися від футболу. Незалежно від обставин та якихось проблем, ти маєш йти своїм шляхом. Футбол – твоє життя. Твої досвід, майстерність та бачення футболу не може відкинути якась невелика група людей. Ти мусиш йти, бути у футболі”. І тоді я вирішив, що маю повернутися в Україну©

Я вдячний тим, хто говорив позитивні слова в бік Динамо або в мій бік

Дуже великий резонанс в Європі був від того, що я підписав контракт із Динамо. І потім після того, як відмовився, все ж прислухався до реакції людей, які вірили в мене, які хотіли, щоби я приїхав. Це змусило мене ще раз подумати. Я приїхав і побачив, що потрібен тут.

І ти, Ігоре, теж подзвонив мені і спитав, чому я відмовився. Я можу боротися з усіма командами, з будь-якими суперниками, але я не можу боротися зі своїми вболівальниками.

Читайте також: Зачепив Луческу. Тренер киян розповів про гравця Динамо, який вразив своїм талантом. ВІДЕО

Читайте також