VAR у Лізі Чемпіонів. Як це працюватиме?

16:36, 12 лютого 2019

Система відеоповторів дісталась і найпрестижнішого клубного турніру Європи. Починаючи 1/8  фіналу, VAR активно використовуватиметься вже у цьогорічному розіграші Ліги Чемпіонів. Напередодні система пройшла остаточне технічне тестування, а усі арбітри, які будуть задіяні у майбутніх матчах, пройшли детальний інструктаж щодо використання нововведення.

Для футбольних вболівальників, які пильно стежать за чемпіонатами Іспанії, Німеччини та Франції, ця система не є новою і принцип її роботи зрозумілий. Але УЄФА чітко окреслила випадки, в яких арбітри можуть звернутися за допомогою задля правильного трактування певної ігрової ситуації.

• Бригада VAR відстежуватиме помилки головного арбітра чи неправильні підказки його помічників, що стосуються чотирьох ключових ігрових ситуацій:

a. Голи

b. Інциденти у штрафному майданчику

c. Жовті картки чи вилучення

d. Неправильна ідентифікація епізоду

• Упродовж матчу помічники перевіряють усі ключові ситуації на правильність їхнього трактування арбітром і вртучаються тільки у разі помилки. Тоді арбітр має право зупинити гру. В разі виникнення неоднозначної чи суперечливої ситуації арбітр може піти переглянути повтор на моніторі поблизу бокової лінії поля.

Виконком УЄФА також прийняв рішення про використання VAR у цьогорічному фіналі Ліги Європи, фінальній стадії Ліги Націй і молодіжного ЄВРО-2019. Не обійдуться без відеоасистента рефері і у фінальній частині ЄВРО-2020. Старший офіцер УЄФА з питань суддівства Роберто Розетті схвально оцінив перспективи використання системи у Лізі Чемпіонів і запевнив, що вплив на динаміку матчу буде мінімальним.

Ми переконані, що для наших змагань використання VAR буде вигідно, оскільки це надасть реальну допомогу суддям і дозволить зменшити кількість помилкових рішень. VAR втручатиметься тільки тоді, коли є свідчення чітких і очевидних помилок у ситуаціях. Так, на розгляд епізоду піде якийсь час, але робитимемо все можливе, щоб зупинки були мінімальні.

Присутність передових технологій, звичайно, тільки в плюс футболу. Але чи вистачить компетенції усім арбітрам, щоб навіть за допомоги VAR вірно ідентифікувати ігровий момент? Ми вже бачили чимало прикладів, коли навіть відеоасистент не допомагає. Або арбітр вирішує, що не варто переглядати повтор, або ж переглядає його і все одно помиляється. Згадайте хоча б перший півфінал Кубка Ліги в Англії. Матч Тоттенгем – Челсі і гол Кейна із фактично півметрового офсайду, а як цей момент зобразили помічники арбітра? Вони малювали офсайдну лінію по ногах гравців, тоді як половина корпусу нападника шпор була поза грою. Чи свіжіший приклад – мадридське дербі. Незарахований гол Морати через неіснуючий офсайд. І це тільки приклади, які лежать на поверхні.

Використання VAR, орлиного ока і т.д. – плюс для еволюції футболу, але в підсумку все одно усе вирішує людський фактор.

Читайте також