Ярмоленко vs Евертон. Аналіз усіх дій

12:46, 17 вересня 2018

Перший матч у стартовому складі – і одразу дубль. Андрій Ярмоленко зробив чи не найкращий подарунок до дня народження Мануелю Пеллегріні. Українець допоміг Вест Гему здобути першу перемогу в сезоні. Візуально складалося враження, що українець був одним із найпродуктивніших футболістів у складі обох команд. Та що з цього приводу говорить статистика? Аналітичні дані від Wyscout допоможуть нам у цьому розібратися.

Перше, на що звернемо увагу – загальний відсоток вдалих дій. Одразу скажемо, що у гравців атакувальної ланки він зазвичай нижчий, ніж у півзахисників, чи оборонців. Це спричинено специфікою позиції і направленістю на загострення, в той момент, як виконавці середньої, чи задньої лінії часто перестраховуються передачами поперек і назад, тим самим накручують собі кількість вдалих дій. Якщо порівнювати показник Андрія із гравцями атаки Вест Гема, то його 56% – другий після Феліпе Андерсона результат. Арнаутович набрав 45%, а Марк Антоніо – 46%.

Додамо сюди ж і підбирання (6), за кількістю яких українець випередив партнерів по атаці Антоніо і Араутовича. Однак, зі знаком мінус відзначимо втрати. Ярмоленко 12 разів обрізався, 5 із 12 – на власній половині поля. Але якщо порівняти цей показник з іншим вінгером Феліпе Андерсоном, то показник не виглядає настільки критичним. Бразильський вінгер 16 разів втрачав м’яч і 7 разів робив це на своїй частині поля.

За 82 хвилини, проведені на полі, Андрій здійснив 8 спроб обіграшу суперників і 5 із них були вдалими. Частіше за українця намагався обігрувати тільки Андерсон, але з 14 його спроб тільки 8 були вдалими. Точність передач Ярмоленка склала 87% і найчастіше їх отримували Нобл (19) і Сабалета (12). Окремий момент – єдиноборства. Тут дії українця були не настільки однозначними. У протистоянні з Лукою Дінем частіше переможцем виявлявся француз – 7 проти 4.

Партнери Ярмоленка відчули, що гра Андрію вдається, і атаки правим флангом розвивалися частіше, ніж краєм Андерсона. І за коефіцієнтом xG 0,53 проти 0,23 фланг Сабалети і Ярмоленка переграв Масуаку і Андерсона. Водночас україно-аргентинський фланг не дозволив майже нічого створити Евертону. Лише 11 спроб розвитку атак було і ірисок правим флангом упродовж усього матчу, а коефіцієнт xG склав лише 0,07.

За даними Whoscored Андрій Ярмоленко став другим із найкращих гравців за оцінкою і отримав 7,4 бала. Вищі цифри лише в Арнаутовича – 8,1. Перший матч українця в стартовому складі Вест Гема став доволі успішним, сподіваємось на результативне продовження сезону.

Читайте також