Зідан Переможець

18:13, 25 травня 2018

Автор: Швець Валерій

Зінедін Зідан – один із найуспішніших тренерів сучасності. Так-так, попри те, що тренує на найвищому рівні трохи більше двох років. За свою недовгу кар’єру наставника він уже встиг взяти участь у шести фіналах, і в усіх неодмінно перемагав.

Почалося все в січні 2016-ого. Після жахливих результатів у Ла Лізі та дуже невиразної гри Реала в першій половині сезону, Флорентіно Перес звільняє Рафаеля Бенітеса. Розуміючи, що взимку запрошувати когось із топ-тренерів сенсу немає, президент дає шанс допрацювати другу частину Зідану. Багато вболівальників не бачили в цьому призначенні жодної перспективи і вже готувались очікувати літа.

Але Зідан сам змусив скептиків зачекати з такими поспішними твердженнями. З перших днів йому вдається повернути команду до життя. Головна заслуга Зідана – знаходження спільної мови з головними зірками і здобуття беззаперечного авторитету у всіх гравців. Мотивація битися за себе, тренера та королівську корону знову була захмарна. У тактичному плані він особливо нічого не змінив, крім одного: повернення Роналду на рідну позицію лівого нападника. Як наслідок – виграш одинадцятої Ліги Чемпіонів для Реала в надпринциповому мадридському дербі.

фото Getty Images

Сезон 2016/2017 розпочався з драматичної перемоги в Суперкубку УЄФА над Севільєю. Як виявиться, після цього матчу Реал здобув дещо більше, ніж просто трофей: засяяв Марко Асенсіо. І в цьому криється ще одна важлива заслуга Зідана. Він почав підпускати до основи своїх вихованців: Асенсіо, Васкес, Начо. Крім цього реанімував Іско, придбав декілька молодих іспанців, не боявся садити 90-мільйонного Бейла на лавку.

У тому сезоні Реал знову виграв Лігу Чемпіоноів, клубний ЧС, а найголовніше – повернув золото Ла Ліги в Мадрид. Останній гол у фіналі з Ювентусом забив все той же Марко Асенсіо. Цей м’яч дуже красиво і символічно завершив тріумфальний сезон, а перемога в Лізі Чемпіонів стала рекордною. Нікому раніше не вдавалось виграти цей турнір двічі поспіль.

фото Getty Images

Поточний сезон є найбільш суперечливим і складним для Зідана. З величезним відривом Реал програв чемпіонат Барселоні та ще й пропустив на друге місце Атлетико.  Тим не менш, Зізу продовжує перемагати в фіналах та збирати трофеї. Чергові Суперкубки УЄФА, Іспанії, а також клубний ЧС були здобуті легко та впевнено. Та попереду Ліверпуль і, можливо, найважчий за останні роки матч для Реала і Зідана…

Читайте також