Знову втрачена перемога Динамо в ЛЄ. Чому так сталось і хто винен?

11:24, 05 жовтня 2018

Автор Олександр Новак

Київське Динамо знову не змогло перемогти у Лізі Європи. Більше того, кияни по ходу матчу мали перевагу у два забиті м’ячі і не втримали перемогу… знову. Домашні 2:2 із Астаною, які змушували вболівальників Динамо в холодному поту прокидатися посеред ночі і переконувати себе, що це лише сон, повторилися в Чехії. Команда Олександра Хацкевича матч із Яблонцем провела у дуже схожому стилі.

Ні для кого не був секретом стиль гри Яблонця. Ми вже бачили цього сезону Славію і чекати чогось іншого навряд чи випадало. На велике здивування чехи із самого старту матчу із чистою совістю почали самі собі створювати проблеми. 8-ма хвилина матчу – і Буяльський нарешті робить те, для чого його ставлять в опорну зону. Віталій передачею розрізав одразу дві лінії суперника і вивів віч-на-віч із голкіпером Морозюка. Микола не пошкодував м’яча Циганкову і Віктор відкрив рахунок. Ще більше здивував захисник чехів Лишка, який віддавав передачу невідомо куди і кому. В підсумку м’яч перехопив Гармаш і після тривалих роздумів результативно пробив в дальній кут.

2:0 на виїзді із суперником, який абсолютно не має єврокубкового досвіду та поступається в індивідуальній майстерності. Ну, чи може бути ідеальніша ситуація станом на середину першого тайму? Але що сталося далі? Де відбувся надрив у тактичних механізмах Динамо? Спробуємо розібрати гру за допомогою статистичних даних. Про те, що індивідуально гравці Яблонця поступаються супернику, свідчить кількість обіграшів. 8 разів господарі йшли в обіграш проти 15 спроб киян. Та найкрасномовнішою є ефективність цих дій: із 8 спроб тільки 1 була вдалою у Яблонця, у Динамо 6 із 15. А найцікавіше, що 6 із 9 обрізок динамівців сталися в другому таймі і одна з таких призвела до пропущеного м’яча.

Мабуть, найпарадоксальніше, що найбільше успішних обіграшів суперника здійснив Сидорчук – 3. Ще по одному у Циганкова, Гармаша і Бурди. Жодного у Бєсєдіна і Морозюка. Парадокс у тому, що 2 із 3 обіграшів Сергія Сидорчука були здійснені на своїй частині поля. Відзначився капітан Динамо і за ще одним показником. Та відзначився зі знаком мінус. 5-й номер Динамо не виграв жодної повітряної дуелі і це в матчі з вертикальними за стилем гри чехами. Якщо пригадаєте, то перший пропущений м’яч Динамо стався саме після навісу і позиційної помилки Сидорчука. А тепер для порівняння – опорник Яблонця Томаш Гюбшман: 7 виграних повітряних дуелей і це найкращий показник у складі своєї команди. Відчуйте різницю.

Щоб завершити дуель опорників, наведемо порівняльні дані дій Сидорчука і Гюбшмана на атаку. Чех не тільки більше виграв боротьби, ніж гравець Динамо, а й продуктивніше діяв на конструктив. Ветеран Яблонця двічі пробивав по воротах Динамо, у Сидорчука жодного удару. І виконав 1 ключову передачу проти все того ж нуля у капітана киян.

Яблонець грав досить прямолінійно і зовсім не соромився бити по воротах за першої нагоди. За таким принципом чехи настріляли 15 ударів. Динамо набрало лише 6, але показало більшу ефективність, оскільки 5 із 6 влучили у площину, проти 4 із 15 у господарів поля. Цікаво, що нападники обох команд жодного разу так і не змогли потурбувати голкіпера суперників хоча б чимось. Візьмемо для порівняння атакувальні четвірки обох команд. Циганков (1), Морозюк (0), Гармаш (3) і Бєсєдін (0) завдали 4 ударів, а Масопуст (0), Чрамоста (0), Травник (4) і Йовович (3) мають 7.

Ще один гравець, оцінку за матч якого врятував лише асист – Микола Морозюк. Правий півзахисник знову вийшов грати за позицією, де йому мало би бути найкомфортніше, але за увесь матч здійснив лише 44 дотики до м’яча (менше в Динамо лише у Бєсєдіна, Буяльського та Шепелєва, який вийшов на заміну). На рахунку дев’ятки найбільша кількість обрізок упродовж матчу – 4. До речі, стільки ж разів обрізався і склав Морозюку компанію, як ви думаєте, хто? Сергій Сидорчук. Заради справедливості відзначимо героїв за аналогічним показником і у Яблонця. В чехів цифри куди страшніші: 11 втрат у Йововича і 7 у Травника.

Але і окрім сухих цифр є багато запитань до Олександра Хацкевича та гравців зокрема. Чому в матчі проти слабшого суперника і за переваги в рахунку футболісти Динамо починають відверто тягнути час і отримувати за це картки? Коли ми нарешті побачимо в матчах єврокубків хоч когось із новачків, які під них же й були придбані? Часу на вирішення усіх проблем, як ігрових, так і психологічних залишається небагато. Попереду спайка із Ренном, який поступився Астані, тому не має коли розкачуватись. Результат потрібен вже.

Читайте також