Андрій Шевченко: Я демократ, але є певні правила

18:31, 01 січня 2019

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко розповів FootballHub секрети лідерства.

Хто є для вас прикладом лідера?

Якщо говорити про лідерів, то я працював з такими великими тренерами, як Лобановський, Моурінью, Анчелотті. Кожен з них був лідером. Мені дуже цікава робота Фергюсона, Клоппа, Саррі, Конте. Кожен з них лідер, людина в якої є певний вектор роботи, є харизма. Тому вони і досягають результату.

До кого ви телефонуєте за порадою?

Якщо говорити про футбольні речі, то у мене є чудові помічники. Той же Мауро Тассотті, з яким ми працюємо і дуже давно товаришуємо. Той же Анчелотті і Паоло Мальдіні, з яким теж давно знайомі. Якщо мені треба дізнатися інформацію або по-дружньому попросити поради, то я завжди телефоную цим людям.

Чи суворий ви наставник?

Я демократ, але є певні правила. Якщо хтось не виконує ці правила, то з цією людиною ми працювати не будемо.

Які правила ви запровадили у збірній України?

У футболі завжди існують певні правила. Найважливіше завжди нагадувати їх, щоб футболісти відчували, що за ними є нагляд. І треба завжди показувати їм своїм особистим прикладом. Якщо ми домовилися, що всі обідаємо або вечеряємо, то першим, хто там повинен бути – це тренер. Є певний розпорядок, щоб ніхто не спізнювався. Всі великі перемоги складаються з дрібниць. За ними потрібно дуже уважно стежити, поліпшити свою дисципліну, покращити свою увагу і тоді глобальніші цілі буде легше вирішувати.

Такоже ви ввели у збірній традицію посвяти футболістів…

Це теж невелике випробування для футболістів. Подивитися як кожен з них долає це. Непросто вийти заспівати. Здається це тільки пісня, але коли перед тобою сидять твої партнери по команді і чекають від тебе цього, треба мати певну сміливість.

Успішна кар’єра гравця допомагає вам у тренерській роботі?

Повагу треба заслужити. Як би до мене не ставилися гравці за ту кар’єру, яка у мене була, як у футболіста, зараз я зовсім в іншому амплуа. Також гравець повинен заслужити повагу тренера.

Назвіть три якості, які допоможуть стати лідером?

Обов’язково це дисципліна, self-motivation, тобто людина повинна сама себе мотивувати і чітке визначення цілей. Дуже важливо, щоб людина визначилася, правильно оцінила свої можливості і рухалася до цих цілей, які вона собі поставила. Але це за одне інтерв’ю неможливо пояснити…

Читайте також