Чемпіонат світу в Росії: Хто в черзі на бойкот?

20:30, 22 березня 2018

Піар-хід від Володимира Путіна. Так у Великій Британії називають Чемпіонат Світу-2018 у Росії.

Міністр закордонних справ об’єднаного королівства Борис Джонсон відверто порівнює Путіна і футбольний турнір з Гітлером та Олімпіадою-1936 у Німеччині.

Getty Images

Таку заяву Джонсон зробив перед парламентським комітетом з міжнародних справ. Міністр погодився з депутатом-лейбористом Ієном Остіном. Той вважає, що Путін за допомогою чемпіонату хоче “одягнути глянець на жорстокий і корумпований режим” в Росії.

Остін зізнався, що любить футбол, але думка про те, що Путін вручатиме переможцеві Кубок світу жахає політика.

Боюся, що це абсолютно вірно, – відреагував Джонсон. – Я думаю, що порівняння з 1936 роком тут абсолютно доречно.

Брати участь в прославленні Путіна через спортивний захід – це мерзенна перспектива.

Але було б несправедливо карати уболівальників збірної чи саму команду, яка готувалася до Чемпіонату світу протягом дуже довгого часу.

Джонсон хоче терміново обговорити з російською стороною безпеку уболівальників, які поїдуть на турнір.

Наставник збірної Англії Гарет Саутгейт – проти бойкоту Чемпіонату Світу. І навіть заявив, що візьме з собою в Росію дружину Алісон і двох дітей-підлітків Мію і Флінна.

Росія – неймовірна країна у культурному плані. Я хочу, щоб моя сім’я це побачила. Як і сам Чемпіонат Світу. Ми готуємося поїхати на турнір. У мене немає сумнівів, що це саме те, що ми і повинні робити. Як і те, що ми повинні планувати безпеку наших гравців і вболівальників, – сказав наставник.

Міністри і члени королівської сім’ї відмовилися від поїздки у Росію.

До дипломатичного бойкоту приєднався президент Польщі Анджей Дуда. Він не братиме участі в церемонії відкриття чемпіонату світу. Поляк також не вітав Путіна з перемогою на президентських «виборах».

До бойкоту можуть приєднатися Ісландія, Швеція і Данія. Скандинавські країни розглядають можливість відмови офіційних осіб від поїздки в Росію.

Олімпіада-1936 пройшла в Берліні під час правління в Німеччині Адольфа Гітлера. Нацистський режим перетворив її на гігантське пропагандистське шоу. Це була остання Олімпіада перед Другою світовою війною…

Читайте також