Нова збірна України. Проблеми для Шевченка і фантастична кваліфікація на ЄВРО-2020

18:30, 15 листопада 2019

Збірна України завершує відбір на Євро-2020. Про матч із сербами та інші найцікавіші поєдинки кваліфікації дивіться у новому випуску Футбол на вікенд.

Сербія – Україна

Збірна України без проблем виграла свою відбірну групу на Євро-2020.Напередодні останнього міжнародного вікна у кваліфікації на чемпіонат Україна була найрезультативнішою  командою групи, хоч в суперниках чемпіони Європи – португальці і золоте покоління збірної Сербії. Якщо ж порівнювати середню результативність збірної України у відборах, то цей – найкращий в плані співвідношення рівня суперників і кількості голів.

Так, у відборі на Чемпіонат Світу 2014-го наша збірна в середньому забивала 2,8 м’яча за гру, але не забуваємо, що тоді в групі у нас була команда Сан-Марино, якій за два матчі було забито 17 м’ячів. Збірна України не тільки багато забиває, а й мало пропускає. Про один із найкращих захистів у євровідборі ми вже говорили. Тільки 2 пропущені м’ячі – один із найкращих показників серед усіх команд континенту.

Напередодні матчу із сербами не обійшлося без травм. Наші бразильські українці не допоможуть команді. Жуніор Мораєс після жорсткої гри Попова в матчі чемпіонату проти Динамо одразу залишив поле і не допоможе команді Андрія Шевченка. Так само є проблеми у Марлоса. Він отримав ушкодження ще під час кубкового матчу, але потім зіграв у Лізі Чемпіонів, однак не був схожим сам на себе. І в підсумку лікарі вирішили, що краще не ризикувати здоров’ям гравця в матчі, який вже не матиме турнірної ваги. Сюди ж додамо травму і Олександра Зінченка.

Під питанням участь в матчах і Євгена Коноплянки. Вінгер Шахтаря теж зазнав ушкодження в матчі Кубка проти Динамо. Медичний персонал індивідуально працював із Євгеном, аби той зміг зіграти вже у матчі проти Сербії. Через дискваліфікацію матч із Сербією пропустить Тарас Степаненко. Півзахисник отримав червону картку у грі з Португалією. Україні доведеться грати без ключового футболіста, відсутність якого була дуже відчутною в попередніх поєдинках. Степаненко не грав у першому матчі з Люксембургом, і у центрі поля в команди Шевченка були величезні проблеми. Тріо Безус, Малиновський, Зінченко просто не справлялося із оборонною роботою.

Тому можемо чекати на дебют у національній команді в офіційному матчі. До складу збірної України був викликаний півзахисник Зорі Дмитро Іванісеня. Варто відзначити, що за стилем цей футболіст підходить Андрію Шевченку, адже він є не класичним опорником-лісорубом, а гравцем конструктивним. Тішити українських вболівальників може не тільки факт дострокового виходу із групи, а й те, що збірна України жодного разу не просто не програвала сербам, а навіть не грала з ними внічию. Абсолютно 100% результат. 5 матчів – і усі завершувалися перемогою синьо-жовтих. Щоправда, 4 із них були товариськими, і тільки гра вже цього відбору мала турнірне значення.

Люксембург – Португалія

А ось інший матч нашої групи ще матиме турнірне значення. Адже Сербії потрібно не тільки самій перемагати, а й сподіватися на втрату очок Португалією. На Чемпіонів Європи чекає виїзд до Люксембургу. Роналду і компанія не зайняли перше місце, а навіть ризикували не потрапити на Євро. Адже ще за два тури до завершення кваліфікації португальці випереджали Сербію лише на одне очко.

Та великою перевагою Португалії є те, що в матчах проти наразі головного конкурента, вони набрали 4 із 6 очок. В контексті матчу Люксембург – Португалія не можемо не поговорити і про представників УПЛ. Халл, Мартінс і Родрігес зіграють проти найкращих гравців Європи. Ви тільки уявіть, що захисник Карпат зупиняє Кріштіану Роналду.

Але питанням є те, в якому зараз фізичному і психологічному стані перебуває головна зірка команди Сантуша – Кріштіану Роналду. Нападник Ювентуса саме став творцем скандалу в клубі. В двох останніх матчах Роналду був замінений і дуже гнівно реагував в обох випадках. Спочатку не потиснув руку тренеру, а після заміни в матчі проти Мілана пішов одразу до роздягальні і залишив стадіон ще до завершення матчу.

До слова, Роналду потужно відіграв з Литвою і завдяки своєму хет-трику близький до рекорду

Найцікавіше, що Мауріціо Саррі виправдовував ситуацію із замінами Роналду тим, що Кріштіану вже місяць грає із травмою. Але після прибуття до національної команди Роналду на повну тренувався у загальній групі. Варто також і пригадати поле стадіону Жозі Бартель. Після нашого матчу гравці збірної України неодноразово нарікали на специфіці покриття, яке робить непередбачуваним відскок м’яча і тому дуже важко віддавати точні передачі. Але чи стане це проблемою для збірної Португалії?

Хорватія – Словаччина

В групі Е все максимально заплутано. Тут турнірна ситуація склалася так, що навіть фіналісти останнього Чемпіонату Світу можуть не вийти на Євро. Хорватія має 14 очок і ще зіграє один матч у кваліфікації проти Словаччини, в якої лише на 4 очка менше і ще й гра в запасі. Водночас лише на 2 пункти менше має Угорщина. Тобто, якщо Хорватія програє словакам, і ті виграють ще й матч останнього туру в Азербайджану, а Угорщина переможе Вельс, то саме Словаччина та Угорщина від цієї групи поїдуть на Євро.

Є варіант, за якого із Хорватією у кількості очок може зрівнятися Вельс, але тут балканці мають перевагу очних зустрічей, бо один матч завершився внічию, а інший хорвати виграли 2:1. Тому, щоб не доводити справу до критичної, збірній Хорватії бажано вдома просто перемогти Словаччину, або хоча б зіграти у нічию.

На боці Хорватії – шалена статистика домашніх матчів у відборах. Востаннє у поєдинку кваліфікації балканці програвали ще у 2013-му році – 1:2 Бельгії. 15 матчів: 12 перемог, 3 нічиї.

Північна Ірландія – Нідерланди

Не менш цікавий матч на нас чекає і у групі С. Північна Ірландія прийматиме Нідерланди. Для українських вболівальників ця гра цікава із двох причин. По-перше, Північна Ірландія – наш старий знайомий ще із минулого Чемпіонату Європи, і спогади про цю команду не найприємніші. Зараз команда Майкла О’Ніла зберігає суто математичні шанси виходу на Євро. Ірландці наразі йдуть третіми і за два тури до кінця відбору програють лише 3 очка першому місцю, але попереду матчі з головними конкурентами – Нідерландами та Німеччиною.

А ось другий фактор інтересу до цього матчу – перспектива на майбутнє. Адже, швидше за все, збірній України вже на Євро в суперники потрапить хтось саме із групи С – або Нідерланди, або Німеччина. Зараз і Нідерланди, і Німеччина мають по 15 очок, але ексчемпіони Світу тільки другі. Тут ситуація взагалі заплутана. Адже за рівності очок перший критерій у визначенні місць при кваліфікації на Євро – особисті зустрічі. Та й тут все не так просто, бо обидві команди перемагали одна одну на виїзді. Тому УЄФА вдалася вже до додаткового фактору – різниці м’ячів в очних матчах. Оскільки Нідерланди обіграли Німеччину на виїзді 4:2, а німці перемогли з рахунком 3:2, то перше місце дісталося саме підопічним Кумана.

Нідерланди проводять просто шалений цикл. Ця збірна пропустила останні два великі турніри. Нідерланди вперше за 16 років не потрапили на Чемпіонат Європи та вперше за 16 років не зіграли на Чемпіонаті Світу. Команда переживає новий розквіт. Покоління Ван Персі, Роббена, Снейдера змінили Ван Дайк, Де Лігт, Де Йонг та Мален. Це покоління голодне до великих перемог, і майбутній Чемпіонат Європи може стати їхнім часом.

Серед загалом молодої команди можна виокремити і досвідченого 32-річного Раяна Бабеля, який вже встиг пограти на високому рівні, але й зараз зовсім не є зайвим у збірній. 2 голи і 1 асист на рахунку вінгера Галатасарая. До речі, Раян Бабель – єдиний із чинних футболістів збірної Нідерландів з тих, хто разом із командою у 2010-му році доходив до фіналу Чемпіонату Світу. Але на тому турнірі Бабель так жодної хвилини і не зіграв.

Читайте також