Повстали із попелу і готові дістатись фіналу?

13:21, 27 червня 2018

Автор Олександр Новак

Цей Чемпіонат світу руйнує усі стереотипи. Топ-збірні показали слабкий старт і ледь пролазять із групи. Найяскравіший приклад – збірна Аргентини. Альбіселесте лише в останньому турі відвоювали місце в плей-оф. Та у футбольних колах поширеною є думка, що головні претенденти на Кубок Світу традиційно невиразно виступають на старті турніру. Історія світових форумів пам’ятає 3 випадки, коли збірні, які в останніх турах виходили із групи, і в підсумку ставали фіналістами Чемпіонату світу.

Італія-1982

Італійці потрапили в групу із Польщею, Камеруном і Перу. Перші два матчі проти поляків та перуанців команда Італії зіграла у нічию. Перед останнім туром усі 4 команди мали по 2 очка. Польща свій заключний матч проти Перу виграла із рахунком 5:1. Італія розписала нічию 1:1 із Камеруном і завдяки більшій кількості забитих посіла друге місце.

Іншою була ситуація для італійців в другому груповому раунді, де суперниками Італії були Бразилія і Аргентина. Італійці перемогли обидві латиноамериканські команди і впевнено пробилися до півфіналу турніру. У фіналі чотирьох на команду Італії чекала знайома по першому груповому турніру збірна Польщі.

Дубль Паоло Россі приніс апеннінцям перемогу і путівку до фіналу. У головному матчі турніру на Сантьяго Бернабеу Італія впевнено здолала збірну ФРН 3:1.

Аргентина-1990 

Шлях Аргентини до чемпіонства у 1990-му був чимось схожий на шлях сучасних Альбіселесте. У групі із Камеруном, СРСР та Румунією аргентинці стали лише третіми. Вже перший тур приніс сенсацію. Камерун переміг аргентинців завдяки голу Омам-Бійіка. Провину за свою поразку на старті Аргентина спокутувала в матчі із СРСР. 2:0 і команда Марадони повертається у боротьбу. Та на момент останнього туру Камерун вже забезпечив собі плей-оф, а Румунія і Аргентина розігрували між собою друге і третє місце. Однак сильнішого виявити не змогли і завдяки більшій кількості забитих голів другими стали румуни.

На стадії 1/8 збірна Аргентини вийшла на найзатятіших ворогів із Бразилії. Лише за 9 хвилин до кінця матчу Каніджа приніс блакитно-білим перемогу. У чвертьфіналі Аргентині протистояла сенсаційна команда Югославії, яка в попередньому раунді вибила Іспанію. Матч тривав усі 120 хвилин і лише серія пенальті дозволила виявити сильнішого. 3:2 на користь Аргентини.

У півфіналі Марадона і компанія зустрічалися з Італією. І знову справа дійшла до серії пенальті, але на відміну від чвертьфіналу в основний час команди обмінялись голами. В післяматчевій лотереї Аргентині знову посміхнулась фортуна і латиноамериканці дісталися фіналу. Але вирішальну битву виграли німці. На 85-й хвилині Бреме забив переможний гол.

Італія-1994

Вдруге до імпровізованого ТОП-3 потрапили італійці. Група із Мексикою, Ірландією та Норвегією виявилася майже непрохідною для апеннінців. Першу гру проти Ірландії італійці програли 0:1. Другий свій матч проти Норвегії Скуадра Адзурра виграла з аналогічним рахунком. У третьому турі на італійців чекав стиковий матч проти Мексики. Обидві команди мали однакову кількість очок, але за додатковими показниками мексиканці випереджали європейців. Мексика та Італія зіграли 1:1, в паралельному матчі теж був зафіксований нічийний результат, і усі команди набрали по 4 очка. Однак за додатковими показниками із групи напряму вийшли Мексика та Ірландія.

Італія потрапила до міні-турніру команд, що посіли треті місця. 4 із 6 колективів мали шанс продовжити боротьбу в турнірі. Італія стала четвертою з-поміж Аргентини, Бельгії, США, Росії і Кореї.

В 1/8 фіналу Італія вийшла на Нігерію і тільки в додатковий час вирвала перемогу 2:1. У чвертьфіналі італійці зіграли проти Іспанії. До 88-ї хвилини тримався рахунок 1:1, та наприкінці гри Баджо оформив дубль і вивів свою команду до півфіналу. Той же Баджо допоміг своїй команді і у грі проти Болгарії. Дубль супер-Роберто подарував Італії путівку у фінал. Проте вже у грі з Бразилією незабитий у післяматчевій серії пенальті удар Баджо коштував європейцям перемоги. 3:2 на користь Бразилії.

Photo by Gabriel Rossi/Getty Images

Тому не поспішайте ганити Аргентину. Можливо, їхній зірковий час на цьому Чемпіонаті світу ще попереду.

Читайте також