Алессандро Неста. Елегантний творець у захисті

19:19, 19 березня 2019

Один із представників великого міланського довголіття. Спадкоємець традиційного італійського мистецтва захисту. Він був центральним оборонцем, але важко сказати, почувався краще з м’ячем чи без нього. В обох випадках він був ідеальним. Спокійний та елегантний, але водночас і безкомпромісний. Алессандро Неста — людина, яка робила шедевр із футбольної гри. 19 березня Алессандро виповнилося 43 роки.

Фото Getty images

Про видатну кар’єру Нести варто згадати його ж словами та словами його відомих одноклубників.

Ми боролися за м’яч і тут я почув крик болю від Пола. Тоді я зрозумів, що сталося щось погане, — 
розповідав Неста в інтерв’ю La Gazzetta dello Sport.

Молодий Алессандро Неста тільки починав свою кар’єру у Лаціо і тут така халепа. Головна зірка римлян Пол Гаскойн зламав гомілкову кістку. Коли вболівальники почули діагноз Газзи, то навіть надіслали Несті два листи з погрозами. Але сам Гаскойн взяв провину на себе і конфлікт було вичерпано.

Я завжди пам’ятатиму, хто мене включив у велику гру. Земан відіграв головну роль у моїй кар’єрі, оскільки він вірив у мої навички. Він – незбагненний геній.

Чеський тренер прибув до Рима перед початком сезону 1994/1995 р. Він одразу дав можливість грати молодим. Його футбольна філософія вимагала побудови атаки від власних воріт, що змусило Алессандро навчитися точно віддавати пас своїм колегам попереду. Це призвело до того, що свого часу Неста не мав собі рівних у цьому аспекті футбольної майстерності.

Та ще одного тренера Неста пам’ятатиме все своє життя. Свен-Йоран Ерікссон очолив римлян у 1997-му році і віддав капітанську пов’язку 21-річному Алессандро. У 2000-му році Неста виграв із Лаціо Серію А. Вдруге в історії клубу! Лише згадайте деяких гравців того складу (і не пустіть сльозу ностальгії): Джузеппе Фаваллі, Марсело Салас, Роберто Манчіні, Сініша Міхайлович, Дієго Сімеоне, Хуан Себастьян Верон, Павел Недвед, Сімоне Індзагі.

Через два роки після перемоги в чемпіонаті Неста змінив Стадіо Олімпіко на Сан-Сіро. Сильвіо Берлусконі не мав проблем з витратою 30 мільйонів євро на захисника. Це була значна сума, але Мілан не купував абикого.

Це був жахливий день для мене. Вони поставили мене на балконі і сказали, щоб я махав уболівальникам, тримаючи клубну футболку. Я опинився в реальності, яка взагалі не підходила мені. На прес-конференції з Адріано Галліані у мене було обличчя, яке більше підходило для похоронної процесії. Так я себе відчував.

У Мілані він створив прекрасну оборонну лінію зі своїми новими колегами: Кафу, Мальдіні та Костакуртою. Новим придбанням дуже задоволений був легендарний захисник Россонері Франко Барезі:

Мілан зробив велику покупку, тому що на цей час немає нікого кращого в Італії, ніж Неста. Він є гравцем світового класу. Він молодий, але водночас і досвідчений. Мілан може спокійно дихати, оскільки позиція захисника закрита на багато років.

На ефект від трансферу довго чекати не довелося. У першому сезоні Алессандро виграв Лігу Чемпіонів з Міланом, перемігши Ювентус у серії післяматчевіх пенальті (мабуть, українським вболівальникам не треба нагадувати, хто саме реалізував вирішальний одинадцятиметровий). Потім були перемоги в Кубку Італії, Серії А. Немає з чого дивуватися, адже в Мілані Неста увійшов до надзвичайно талановитої когорти гравців. Андрій Шевченко, Філіппо Індзагі, Паоло Мальдіні, Кака, Андреа Пірло та Руй Кошта — найвідоміші імена Россонері відтоді. А за боковою лінією усім керував Карло Анчелотті.

Коли настав час Несті піти, капітан того славетного Мілана Паоло Мальдіні щиро сказав:

Клуб залишає частинка його історії, частинка історії усього італійського футболу. Зараз важко знайти футболіста такого калібру. На технічному, тактичному і людському рівнях він є одним із незабутніх гравців Італії. Він відродив традицію центральних захисників в Мілані, яка походить ще з тих часів, коли я починав грати у футбол.

Алессандро Неста вважається одним із найкращих захисників свого часу, і це, звичайно, не перебільшення. Складається враження, що сьогодні його рідко згадують. Хоча він, мабуть, один із небагатьох пенсіонерів, який знайшов би себе і у сучасному футболі.

За матеріалами rfbl

Читайте також