Фран Соль. Безкоштовні поради з відновлення

23:26, 21 квітня 2019

Нападник Динамо Фран Соль відновлюється від травми. ПРОФУТБОЛ провідав іспанця і дізнався, як справи у футболіста.

Фран не забивав на зборах, але потішив голами у ворота Олімпіакоса та Зорі. Все закінчилося швидко – травма плеча у Чернігові, операція в день народження і мільйон відновлювальних тренувань.

Думаю, що більше, – каже Соль. – Можна сказати, що я живу у спортзалі. Я б не хотів проводити тут так багато часу, але змушений працювати в такому режимі. Тренуюся 6 днів на тиждень. Прокидаюся рано – потім у мене кардіо, щоби бути в тонусі. Снідаю, їду на базу, займаюся в залі. Далі масаж – і так щодня, крім неділі. Я роблю дуже багато вправ з невеликою вагою. 

Я постійно відчуваю біль. Плече ще слабке, м’язи не в тонусі. Але так має бути, це нормальна реакція.

Після операції минуло чотири тижні. Жахливі шрами в минулому, але іспанець ще не забув, як некомфортно почувався у перші кілька днів.

Зараз шрамів майже немає. Ви багато не побачите, тому що вони заживають дуже добре. Після операції були побутові проблеми – не міг нічого робити, навіть тримати дитину на руках. Хотів, але було боляче. Це смішно зараз, але тоді банально не міг розчесати своє волосся. Тягнувся лівою рукою, а вона ніяк не хотіла працювати. Тепер у мене суттєві успіхи. Лікарі кажуть, я швидко відновлююсь. Щодня роблю так званий контроль тіла. Перевіряю, чи є прогрес.

Коли Соль зламався, багато хто здивувався: як Динамо могло дати 3,5 мільйони євро за футболіста із хронічною травмою?

Це ніяка не хронічна проблема. У мене ця травма була 5 років тому, тоді я пропустив місяць і обійшлося без хірургічного втручання. Цього разу вирішили оперувати і назавжди вирішити цю проблему. Якщо я робитиму все, що мені радять, то отримаю здорове плече на усе життя.

Зараз у Динамо більше форвардів у лазареті, ніж готових зіграти. Позицію на полі, а тепер і тренувальний зал Соль ділить із Бєсєдіним. Він теж на відновленні.

Трохи сумно без команди, але намагаюся спілкуватися. Звісно, складно. Артем намагається говорити англійською, я українською. Ще в залі часто працюють Шабанов і Циганков, теж складають мені компанію. Якщо прогнози лікарів справдяться, то до повного відновлення мені ще 3 місяці. Попереду багато тренувань.

Час на відпочинок у Соля був. Він міг повернутися в Іспанію, але лишився в Україні, аби тренуватися і вивчати нове місто.

Після операції тренер дозволив мені на три тижні поїхати в Іспанію, відпочити і побути з родиною. Мені було приємно, що тренер каже: «Будь ласка відпочинь, у тебе є час». Я міг поїхати додому, але сказав: Містере, я хочу бути тут, хочу тренуватися. Раніше ви запевнили мене, що я вам потрібен! Тепер я хочу віддячити і показати, що багато працюю і що хочу бути у вашій команді. Я буду готовий, коли настане час.

Суперпрофесійне ставлення Соля до роботи неабияк підкуповує. Тим паче у його житті були набагато складніші моменти. У 2017 у нього знайшли, як тоді думали, злоякісну пухлину. Після операції виявилося, що вона доброякісна, але шансів стати батьком у Соля майже не було.

У мене були погані аналізи, лікарі давали невтішний прогноз. Думав, ніколи не стану батьком, і коли дружина народила, я відчув, що це подарунок Бога! Ти стільки років чекаєш на сина і отримуєш найбільшу нагороду. Ти любиш його більше за все на світі! Я був поряд з дружиною під час пологів. Це був найважливіший момент у житті для обох з нас.

Хіба лінивий не бачив наймиліше відео року. Фран Соль і його маленький динамівець.

Насправді це був дуже хороший жест від Ігоря Суркіса, вперше, коли я прийшов в офіс, він дав мені невеличкий подарунок – одяг для мого сина із динамівською символікою. Це дрібниця, але вона так мене вразила! Хотілося усім це показати.

Ми не встигли оцінити його ігрової характеристики, але підхід до роботи і життя дають віру, що Динамо нарешті знайшло того, кого так довго шукало.

Мій секрет успіху простий. Якщо ти важко тренуєшся, то й граєш добре. Ти маєш бути сильніший за інших, якщо хочеш вигравати боротьбу, високо стрибати – ти маєш пекельно важко тренуватися. Звісно, є гравці, наприклад Мессі, у них неймовірні вродженні таланти, вони уміють все. Решта повинна здобувати клас своїм потом, своєю неймовірною працею. І я – один із таких футболістів.

У вільний від тренування час Фран вивчає Київ. Нещодавно іспанець побував у столичному метро.

У Мадриді теж є метро і мені цікаво було подивитися, яке ж воно в Києві. Страшно не було, багато людей мене впізнавали, але в метро краще не фотографуватися адже це надовго затягнеться. Коли гуляв Києвом, звісно, підходили люди, просили сфотографуватися – це дуже приємно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Основа Динамо відвідала поранених у київському шпиталі

Читайте також