Навіщо Шахтар повернув Матвієнка?

19:08, 17 січня 2018

Автор Ірина Козюпа

Надійний захисник і хороший хлопець. Шахтар повернув лівого захисника Миколу Матвієнка з оренди з Ворскли. У Полтаві сумують за футболістом, але бажають йому успіху. Гравець провів 19 матчів у всіх турнірах в нинішньому сезоні.

Для нас перехід Матвієнка — це велика втрата, – каже FootballHub наставник Ворскли Василь Сачко. – Він дуже надійний захисник і хороший хлопець. Для нас це важливо, адже у Ворсклі завжди дружня атмосфера. Футболіст безболісно вписався в наш колектив.

З перших тренувань було помітно, що Матвієнко – гравець основного складу. Все ж він приїхав до нас у статусі футболіста збірної України. Коля відіграв на дуже високому рівні і потрапив у трійку найбільш корисних футболістів команди першої частини сезону. Матвієнко може зіграти не тільки ліворуч, але і в центрі захисту. Ми в цьому переконалися, коли в матчі проти Олімпіка він відіграв на позиції центрального оборонця. І досить добре зіграв.

Ми сподіваємось, що перебування у Ворсклі принесло користь карєрі футболіста, і отриманий досвід допоможе йому в Шахтарі. Бажаємо Колі успіху!

У складі гірників на позиції Матвієнка грає Ісмаїлі. І українцеві не просто буде конкурувати з досвідченим бразильцем, який зіграв 25 матчів за Шахтар у всіх турнірах і забив 2 м’ячі.

Мені було б цікаво подивитися, як би він дограв сезон у Ворсклі. У Полтаві йому повністю довіряли. Футболіст відіграв свої матчі без замін,- каже FootballHub представник InStat в Україні Владислав Фомінов.

Якщо Шахтар бере його як заміну Ісмаїлі і плавно підпускатиме до основи, то це одне. Матвієнко — українець і хочеться, щоби він грав. Інша справа, що бразильцеві 28 років і в нього достатньо сил. Він взагалі може грати в будь-якому чемпіонаті з ТОП-5. Наскільки 21-річний Матвієнко зможе з ним конкурувати? На мій погляд, зараз це не можливо.

В InStat є топові показники для захисників — гра в пресингу і чіпкість. Якщо порівняти цифри, то у Матвієнка та Ісмаїлі вони приблизно рівні. Українець підходить під модель гри Паулу Фонсеки, але йому треба ще до неї звикнути. Без ігрової практики це буде дуже важко. Тому все те, що він набув у Ворсклі, може зійти нанівець. Йому зараз важливо грати. Думаю, футболіст сам був задоволений часом проведеним у Полтаві.

У нас є топ-10 популярних взаємодій між футболістами. Перепасовки Матвієнка і Павла Ребенка стоять на першому місці. Вони віддають один одному більше ста передач.

Якщо Ісмаїлі здоровий і його не збираються продавати, то я не бачу за рахунок чого Матвієнко на даний час може з ним конкурувати. Микола — дуже перспективний. В нього хороші показники, але він молодий і змагатися з таким бразильцем дуже і дуже непросто.

Раніше Шахтар відправив свого лівого захисника Марсіо Азеведо в піврічну оренду в грецький ПАОК.

Азеведо сильно грав у Металісті. А потім втратив тонус та ігровий ритм через травми. В цьому сезоні він провів всього 6 матчів за Шахтар. В решті зустрічей на поле виходив Ісмаїлі. Найстрашніше для його конкурентів те, що він майже не стомлюється.- продовжує Фомінов. – Якби в бразильця була втома, то тренерський штаб давав би йому перепочити. Але він грає стабільно. Ісмаїлі не тільки відбирає. Йому легко пробігти по всьому флангу і виконати простріл. До цього Матвієнку потрібно буде звикнути. Ворскла дуже рідко грає так високо.

У Сачка симпатична команда, але рівень гравців Шахтаря вищий. Тому, можливо, Матвієнку не доведеться виконувати великий обєм чорнової роботи і він зможе більше створювати.

У Матвієнка є всі шанси заграти у Шахтарі. Він чіпкий, змагається за м‘яч, добре відбирає і класно пресингує. Фонсека любить швидкий відбір. В принципі, зараз всі так грають в Європі.

Шахтарю потрібна конкуренція на лівому фланзі. Як правило, це два рівноправних гравці. А коли один з футболістів слабший, то конкуренції не вийде. У Шахтаря багато таких позицій. Якби у команди не було кадрових проблем, то Микола відіграв би цей сезон у Ворсклі.

У Матвієнка все попереду. Він може вирости у висококласного гравця, але йому потрібно грати.

Українець взяв собі в Шахтарі 22-й номер. Зараз гірники готуються до другої частини сезону в Туреччині. 20 січня команда зіграє перший контральний матч проти болгарського Лудогорця Ігоря Пластуна.

Минулий сезон Матвієнко провів в оренді в Карпатах. Там його помітив штаб збірної України. Захисник зачепився за свій шанс і провів за синьо-жовтих 6 матчів у відборі на Чемпіонат Світу-2018.

Читайте також